Dordrecht X 157
Dordrecht, By Van Elzelingenweg

Inleiding

Een nabij de boerderij Elshoeve, midden in het akkerland van de Polder de Biesbosch staande GRIENDKEET, die omstreeks 1875 is gebouwd. De griendkeet staat in een akker op een met twee kastanjebomen begroeide verhoging in het landschap, die waarschijnlijk het restant is van een oude kade. De buitendijks gelegen, met diverse wilgensoorten beplante grienden waren de werkterreinen van de dikwijls uit Werkendam afkomstige griendwerkers die er de voor diverse doeleinden te gebruiken wilgentenen snoeiden. Als bij vloed de wilgenakkers overstroomden, werd de keet op het als vluchtheuvel dienende kaderestant gebruikt om het zakken van het water af te wachten en te overnachten. Toen dit gedeelte van de Biesbosch in 1926 werd ingepolderd betekende dit het einde van de griendcultuur en werden de griendketen overbodig en verlaten.

Omschrijving

Op een verhoging staande, vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone IJsselsteent opgetrokken, verdiepingloze griendkeet onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak met schoorsteen. Zowel de kop- als de langsgevels zijn voorzien van wit geschilderde schieters. De zuidwestelijke, maar de weg gekeerde kopgevel is voorzien van vlechtingen en bevat een hoog in de top van de gevel staand venstertje met kruisraam. De andere kopgevel is eveneens voorzien van vlechtingen, maar is blind. De schoorsteen op de nok van het huisje is opgemetseld vanuit deze kopgevel en fungeert zodoende als tuit. De zuidoostelijke langsgevel bevat een eenvoudige, onder een rollaag staande lattendeur. De andere langsgevel is voorzien van een eveneens onder rollaag staand venster met kruisraam.

Het inwendige van het huisje bestaat uit een ongedeelde ruimte met aangesmeerde wanden.

De noordwestelijke zijde van de kade is nog voor een deel voorzien van een uit basaltblokken bestaande beschoeiing. Van groot belang voor het aanzien van het geheel is de aanwezigheid van twee monumentale kastanjebomen op de verhoging.

Waardering

De voormalige griendkeet is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en typologische waarde als gaaf bewaard gebleven en goed herkenbaar overblijfsel van de inmiddels in Nederland vrijwel verdwenen griendcultuur. De griendkeet heeft landschappelijke en ensemblewaarde als een bijzonder element in het polderlandschap, onderstreept door de aanwezigheid van kastanjebomen en de verhoogde ligging in het landschap, en vanwege de functionele en visuele samenhang met de verderop gelegen griendkeet. De griendkeet heeft zeldzaamheidswaarde als één van de weinige griendketen die in Nederland bewaard zijn gebleven.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Opslaggebouw Griendkeet

Onbekend ; Zuid-Holland