Dordrecht X 516
Bij Van Elzelingenweg 5, 3329 KS te Dordrecht

Inleiding

In de Polder de Biesbosch, bij de boerderij Middenhoeve staande GRIENDKEET, die waarschijnlijk gebouwd is in het begin van de twintigste eeuw. De griendkeet staat in een akker op een verhoging in landschap, die waarschijnlijk het restant is van een oude kade. De buitendijks gelegen, met diverse wilgensoorten beplante grienden waren de werkterreinen van de dikwijls uit Werkendam afkomstige griendwerkers die er de voor diverse doeleinden te gebruiken wilgentenen snoeiden. Als bij vloed de wilgenakkers overstroomden, werd de keet op het als vluchtheuvel diendende kaderestant gebruikt om het zakken van het water af te wachten en te overnachten. Toen dit gedeelte van de Biesbosch in 1926 werd ingepolderd betekende dit het einde van de griendcultuur en werden de griendketen overbodig en verlaten.

Omschrijving

Op een verhoging staande, vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen opgetrokken, verdiepingloze griendkeet onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak met windveren en een gemetselde schoorsteen in het midden van de de nok. De vanaf de weg zichtbare, zuidelijke kopgevel is een eenvoudige puntgevel met slechts een rond venster met ijzeren raam in de top van de gevel. De naar het westen gekeerde langsgevel bevat een venster met kruisraam en schieters vlak onder de dakrand. De noordelijke kopgevel is identiek aan de zuidelijke. De oostelijke langsgevel bevat een eenvoudige rechtgesloten lattendeur met links ervan een klein venster met tweeruits raam, dat evenals de deur onder een rollaag staat. Met name in deze gevel zijn in het tweede decennium van de twintigste eeuw en later een groot aantal namen en jaartallen in de baksteen gekerfd. Het inwendige van de keet bestaat uit een ongedeelde ruimte met gepleisterde muren.

Waardering

De voormalige griendkeet is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en typologische waarde als gaaf bewaard gebleven en goed herkenbaar overblijfsel van de inmiddels in Nederland vrijwel verdwenen griendcultuur. De griendkeet heeft landschappelijke en ensemblewaarde als een bijzonder element in het polderlandschap, met een verhoogde ligging in het landschap, en vanwege de functionele en visuele samenhang met de verderop gelegen griendkeet. De griendkeet heeft zeldzaamheidswaarde als één van de weinige griendketen die in Nederland bewaard zijn gebleven.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Opslaggebouw Griendkeet

Onbekend ; Zuid-Holland