Dordrecht F 1529
Dordrecht, op het Scheffersplein

Inleiding

In 1859 ontworpen en in 1861 geplaatst STANDBEELD van de in 1795 in Dordrecht geboren en in 1858 in Argenteuil (Frankrijk) overleden kunstschilder Ary Scheffer. Scheffer behoorde tot de belangrijkste "bourgeois" kunstenaars van de Romantische School in zijn werkzame leven in Parijs, waar hij veel succes had en groot aanzien genoot.

Het ontwerp voor het beeld is afkomstig van twee van zijn leerlingen, de beeldhouwer Joseph Mezzara (1820-1901) en Ary's dochter Cornelia Marjolin-Scheffer. Het was het eerste gedenkteken voor een eigentijds kunstenaar in Nederland en is in brons gegoten door de gieterij van Eck & Durand te Parijs. Het standbeeld was oorspronkelijk omheind door een ijzeren hek en de sokkel stond boven een iets steilere trap dan de huidige. Het beeld staat op het Scheffersplein, een in 1854 naar een ontwerp van stadsarchitect G.N. Itz gerealiseerde overkluizing, die de Voorstraat en de Groenmarkt met elkaar verbindt en maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Dordrecht.

Omschrijving

In brons gegoten, op een trapvormige, driedelige onderbouw staand naturalistisch standbeeld voorstellende de schilder Ary Scheffer in een staande pose met gekruiste benen, leunende tegen een buste waarover een doek en met een palet in de linker en een penseel in de rechter hand. Het 2.65 meter hoge beeld staat op een ijzeren piedestal met een verbrede basis en geprofileerde boven- en onderranden. De piedestal is voorzien van het geboorte- en sterftejaar van de schilder en de naam van de gieterij 'F.derie de Eck & Durand'.

Waardering

Het standbeeld is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, kunsthistorische en de stedenbouwkundige waarde.

-\tHet standbeeld heeft cultuurhistorische waarde als een herinnering aan een beeldend kunstenaar van internationale faam, en heeft kunsthistorische waarde als voorbeeld in de ontwikkeling van de monumentale beeldhouwkunst in Nederland als een in de tweede helft van de negentiende eeuw opgericht standbeeld voor een contemporain kunstenaar.

-\tHet monument heeft ensemble- en stedenbouwkundige waarde als een bijzonder, op een prominente plek in de historische binnenstad geplaatst kunstwerk.

-\tHet monument is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)