Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522393
Complexnummer
522391 - Complex Coudewater
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82716/138
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Rosmalen D 3312
Berlicumseweg 12, 5248 NT te Rosmalen

Omschrijving

Inleiding

Nabij de Oude Berlicumseweg op een vrij landelijk aandoende locatie ten zuiden van het oude hoofdgebouw gelegen voormalige VILLA voor dames, later genoemd PAVILJOEN De Loofert, met omliggende siertuin en waterloop. Thans kantoor. Het uit 1903 daterende pand is opgetrokken in Neo-Renaissance stijl. Oorspronkelijk verzorgden de Zusters van Barmhartigheid hier de vrouwelijke patiënten (hoofdzetel in het Belgische Ronse). De lommerrijke omgeving strookt met het toenmalige denkbeeld dat een situering op het platteland in de frisse lucht heilzaam werd geacht voor patiënten en personeel. Het paviljoen is behoudens enkele inwendige verruimingen op de begane grond (1973) vrij gaaf bewaard gebleven. Achtergevel in verband met aanbrengen brandtrap gewijzigd.

Omschrijving

Het gedeeltelijk onderkelderde, vrijstaande bakstenen paviljoen beslaat een I-vormige plattegrond en telt twee bouwlagen en een kapverdieping onder een met muldenpannen gedekt afgeplat schilddak met haaks aankappende daken op de haakse kopbouwen. Oostelijke kopbouw met zadeldak en twee topgevels, westelijke kopbouw met schilddak en een drielaagse hoektoren met afgeplat schilddak op de noordwestelijke punt. Tussen de kopbouwen aan de rechter gevel over de gehele lengte lopende terrassen, zowel op de begane grond als op de verdieping. Aan de linker gevel een over de gehele lengte lopend versoberd lessenaar-afdak. Vlaamse gevels in de dakschilden aan de lange zijde. Verspringende geprofileerde goot, deels overstekend en deels opliggend, grotendeels op consoles. Het in kruisverband gemetselde muurwerk wordt verlevendigd door het gebruik van verschillend gekleurde baksteen in het trasraam, voor het opgaande metselwerk en voor siermetselwerk. Verder door mergelstenen speklagen en spekblokken en een fries onderlangs de consoles. Zeer gevarieerde, soms gekoppelde vensterpartijen, onder meer rechtgesloten vensters en deuren onder toogboog of latei, rondbogige of korfbogige vensters. Veelal schuifvensters voorzien van bovenlichten met geel kathedraalglas en kleine roedenverdeling, aanzet- en sluitstenen en afzaten van profielsteen. Voorgevel met risalerende ingang, rechtergevel met verdiepingsterras voorzien van smeedijzeren balustrade, gedragen door onderslagbalken op ijzeren profielbalk die weer wordt ondersteund door deels tegen zich verjongende bakstenen pijlers aanleunende natuurstenen halfzuilen. Terrazzo terrasvloer op de begane grond evenals voor de linker gevel. Het lessenaardak aan deze zijde steunt op houten stijlen waartussen een decoratief gesneden balustrade. Van het interieur zijn onder meer van belang: oorspronkelijke kelder met troggewelf, hal met marmeren vloer en plint, portalen met pilasters, houtsnijwerk in de trap en decoratieve balusters, paneeldeuren, toiletfonteintje, zwartmarmeren schouw, plafonds met stucwerk, kapverdieping met houten spanten.

Waardering

De voormalige dames-VILLA / PAVILJOEN ('de Loofert') is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg in het begin van de twintigste eeuw voor wat betreft bestemming, verschijningsvorm en situering; daarnaast als uitdrukking van de ontwikkeling van de Congregatie van de Zusters van Barmhartigheid. Het object bezit architectuurhistorische waarden wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de bijzondere ornamentiek in met name de terrassen en de afwisselende detaillering in met name de vensterpartijen.

Het object bezit ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een historisch gegroeid ensemble in de geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast als markant onderdeel van de historische bebouwing aan de Berlicumseweg. Verder vanwege de historische functioneel-ruimtelijke relatie met de omliggende groenvoorzieningen, wegen en waterloop. Het object is van belang wegens de gaafheid van de hoofdvorm en vele elementen van het interieur en de bewaard gebleven oorspronkelijke opzet in een landschappelijke setting met terrassen en gazons.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522391. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Paviljoen Milla de Campen
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Paviljoen De Loofert
Nee Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster En Kloosterkapel.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1910
1910
globaal
Paviljoen Milla de Campen.
vervaardiging
1903
1903
globaal
Paviljoen de Loofert.
verbouwing
1938
1940
globaal
Klooster en Kloosterkapel.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
En elementen van Zakelijk Expressionisme en Neo-Gotiek.
Neo-Renaissance
invloeden
Paviljoen De Loofert en Milla de Campen.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Dun, Jac. van ; Noord-Brabant
aannemer / uitvoerder
Bekkers, Jos ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur