Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522393
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Coudewater
Complexnummer: 
522391 - Complex Coudewater
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 augustus 2001
Kadaster deel/nr: 
15789/17
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
's-Hertogenbosch
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Rosmalen
X-Y coördinaat: 
153873 - 412175

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Nabij de Oude Berlicumseweg op een vrij landelijk aandoende locatie ten zuiden van het oude hoofdgebouw gelegen voormalige VILLA voor dames, later genoemd PAVILJOEN De Loofert, met omliggende siertuin en waterloop. Thans kantoor. Het uit 1903 daterende pand is opgetrokken in Neo-Renaissance stijl. Oorspronkelijk verzorgden de Zusters van Barmhartigheid hier de vrouwelijke patiënten (hoofdzetel in het Belgische Ronse). De lommerrijke omgeving strookt met het toenmalige denkbeeld dat een situering op het platteland in de frisse lucht heilzaam werd geacht voor patiënten en personeel. Het paviljoen is behoudens enkele inwendige verruimingen op de begane grond (1973) vrij gaaf bewaard gebleven. Achtergevel in verband met aanbrengen brandtrap gewijzigd.

Omschrijving

Het gedeeltelijk onderkelderde, vrijstaande bakstenen paviljoen beslaat een I-vormige plattegrond en telt twee bouwlagen en een kapverdieping onder een met muldenpannen gedekt afgeplat schilddak met haaks aankappende daken op de haakse kopbouwen. Oostelijke kopbouw met zadeldak en twee topgevels, westelijke kopbouw met schilddak en een drielaagse hoektoren met afgeplat schilddak op de noordwestelijke punt. Tussen de kopbouwen aan de rechter gevel over de gehele lengte lopende terrassen, zowel op de begane grond als op de verdieping. Aan de linker gevel een over de gehele lengte lopend versoberd lessenaar-afdak. Vlaamse gevels in de dakschilden aan de lange zijde. Verspringende geprofileerde goot, deels overstekend en deels opliggend, grotendeels op consoles. Het in kruisverband gemetselde muurwerk wordt verlevendigd door het gebruik van verschillend gekleurde baksteen in het trasraam, voor het opgaande metselwerk en voor siermetselwerk. Verder door mergelstenen speklagen en spekblokken en een fries onderlangs de consoles. Zeer gevarieerde, soms gekoppelde vensterpartijen, onder meer rechtgesloten vensters en deuren onder toogboog of latei, rondbogige of korfbogige vensters. Veelal schuifvensters voorzien van bovenlichten met geel kathedraalglas en kleine roedenverdeling, aanzet- en sluitstenen en afzaten van profielsteen. Voorgevel met risalerende ingang, rechtergevel met verdiepingsterras voorzien van smeedijzeren balustrade, gedragen door onderslagbalken op ijzeren profielbalk die weer wordt ondersteund door deels tegen zich verjongende bakstenen pijlers aanleunende natuurstenen halfzuilen. Terrazzo terrasvloer op de begane grond evenals voor de linker gevel. Het lessenaardak aan deze zijde steunt op houten stijlen waartussen een decoratief gesneden balustrade. Van het interieur zijn onder meer van belang: oorspronkelijke kelder met troggewelf, hal met marmeren vloer en plint, portalen met pilasters, houtsnijwerk in de trap en decoratieve balusters, paneeldeuren, toiletfonteintje, zwartmarmeren schouw, plafonds met stucwerk, kapverdieping met houten spanten.

Waardering

De voormalige dames-VILLA / PAVILJOEN ('de Loofert') is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg in het begin van de twintigste eeuw voor wat betreft bestemming, verschijningsvorm en situering; daarnaast als uitdrukking van de ontwikkeling van de Congregatie van de Zusters van Barmhartigheid. Het object bezit architectuurhistorische waarden wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de bijzondere ornamentiek in met name de terrassen en de afwisselende detaillering in met name de vensterpartijen.

Het object bezit ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een historisch gegroeid ensemble in de geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast als markant onderdeel van de historische bebouwing aan de Berlicumseweg. Verder vanwege de historische functioneel-ruimtelijke relatie met de omliggende groenvoorzieningen, wegen en waterloop. Het object is van belang wegens de gaafheid van de hoofdvorm en vele elementen van het interieur en de bewaard gebleven oorspronkelijke opzet in een landschappelijke setting met terrassen en gazons.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBerlicumseweg125248 NTRosmalen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieSport, recreatie, vereniging en horecaSport en recreatiePaviljoen

De Loofert

Neeoorspronkelijke functieSport, recreatie, vereniging en horecaSport en recreatiePaviljoen

Milla de Campen

Neeoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKlooster, kloosteronderdlKlooster

En Kloosterkapel.

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
RosmalenD3011

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeinvloeden

En elementen van Zakelijk Expressionisme en Neo-Gotiek.

Neo-Renaissanceinvloeden

Paviljoen De Loofert en Milla de Campen.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101910globaalverbouwing

Paviljoen Milla de Campen.

19031903globaalvervaardiging

Paviljoen de Loofert.

19381940globaalverbouwing

Klooster en Kloosterkapel.

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Dun, Jac. van ; Noord-Brabantaannemer / uitvoerder
Bekkers, Jos ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur