's-Hertogenbosch L 351
's-Hertogenbosch L 466
's-Hertogenbosch L 474
's-Hertogenbosch L 465
Herven 1, 5231 LA te 's-Hertogenbosch

Inleiding.

GRAFMONUMENT voor P. Jean van Paesschen (1809-1887), in 1887 naar ontwerp van J. Bolsius opgetrokken in Eclectische stijl. Van Paesschen was de organist-componist van de Sint Jan. Het monument dat zich niet meer op de oorspronkelijke locatie bevindt, is gesitueerd aan de zuidoostelijke kant van de bisschopskapel in sectie 20.

Omschrijving.

Monument op vierkante grondslag met een zich steeds verjongend basement en met een obelisk-achtige opbouw, bekroond met een kruis. Aan drie van de zijden bevinden zich in reliëf aangebrachte platen met aan de voorzijde het opschrift: AAN P.JEAN van PAESSCHEN * 1809 + 1887 ZIJNE VEREERDERS EN ZIJNE VRIENDEN. Aan de zijkanten zijn aan een stenen uitsteeksel witmarmeren lauwerkransen opgehangen. Bovenbouw met aan de voorzijde een witmarmeren portretmedaillon met daaronder een palmtak. Uitspringende gedeeltes met palmetbekroning. De signatuur bevindt zich rechtsonder aan de voorzijde.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf is van belang vanwege de plaats die de sculptuur inneemt binnen het oeuvre van de Bossche beeldhouwer J. Bolsius.

Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de toegepaste eclectische ornamentiek. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft drie objecten

Betreft grafmonument Paesschen
Betreft vervaardiging grafmonument Lafeber/Moussault