's-Hertogenbosch L 474
's-Hertogenbosch L 466
's-Hertogenbosch L 465
's-Hertogenbosch L 351
Herven 1, 5231 LA te 's-Hertogenbosch

Inleiding.

GRAFMONUMENT, tevens familiegraf met grafkelder, opgericht omstreeks 1890 in neo-gotische vormen. Het monument is blijkens een inscriptie te 's-Hertogenbosch vervaardigd. Begraven zijn onder andere mevrouw Josephina Phillipon, echtgenote van dr. Kalling (1855-1890) en M.J.A.T. Nuijts (+ 11-4-1908). Het graf is gelegen ten westen van de bisschopskapel in sectie 25-14-01-01.

Omschrijving.

Het graf bestaat uit drie, naast elkaar geplaatste en van inscripties voorziene, hardstenen grafplaten met aan het hoofdeinde van de middelste grafplaat een hoge, neogotische stèle. De oorspronkelijke hoekpaaltjes zijn verdwenen. De stèle bestaat uit vier, zich verjongende zones. Slechts de bovenste hiervan is neogotisch vormgegeven met aan alle zijden spitsbogen, wimbergen, halfzuiltjes met witmarmeren bladkapiteeltjes en een haaks op elkaar staande doorgetrokken opbouw met zadeldaken. De (kruis)bekroning is deels afgebroken. De frontale wimberg is geornamenteerd met gegroefde florale voorstellingen. Aan de voorzijde zijn twee marmeren plaquettes aangebracht met inscripties. De inscripties op de plaquette in de frontale spitsboog zijn grotendeels onleesbaar.

Op de linker grafplaat wordt de ingang van de grafkelder aangeduid.

De stèle is aan de linkerzijde gesigneerd. De naam van de maker is onleesbaar, de plaatsnaam " 's-Bosch " is nog wel herkenbaar.

Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de kwaliteit van de toegepaste neogotische ornamentiek. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft drie objecten

Betreft graf Phillipon
Betreft aanleg graf Banning