's-Hertogenbosch L 351
's-Hertogenbosch L 466
's-Hertogenbosch L 474
's-Hertogenbosch L 465
Herven 1, 5231 LA te 's-Hertogenbosch

Inleiding.

GRAFMONUMENT van de familie Th. Halewijn (+ 1894). In 1894 in Eclectische vormen vervaardigd door de Bossche architect/beeldhouwers Dobbe en Van Pelt. Het graf bevindt zich ten westen van de bisschopskapel in sectie 21-13-01-10.

Omschrijving.

Het grafmonument bestaat uit een door een hardstenen voetplaat met hoekpaaltjes omgeven tombe met aan het hoofdeinde van de grafplaat een stèle met kruisbekroning. De rechthoekige paaltjes zijn geometrisch geornamenteerd en lopen iets taps toe. Ze zijn onderling verbonden door gedraaide smeedijzeren schakelkettingen. De tombe heeft een trapezoïde-vormige opbouw met insnoeringen en een aflopende, tweezijdig afgeschuinde grafplaat met inscripties. Ook in de stèle komt de trapezoïdevormige opbouw terug. Deze wordt verder bekroond met frontons die het basement van het kruis omgeven. Aan de voorzijde van de opbouw is een marmeren plaquette aangebracht. De stèle wordt bekroond door een kalkstenen kruis waaraan een stenen bloemenkrans is opgehangen. De signatuur bevindt zich rechtsvoor op de voetplaat.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang.

Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft drie objecten

Betreft graf Halewijn
Betreft aanleg graf Terwindt