522419 - St.Jacobshof
's-Hertogenbosch H 6591
Sint Jacobshof 21, 5211 LK te 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 23, 5211 LK te 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 22, 5211 LK te 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 24, 5211 LK te 's-Hertogenbosch

Inleiding.

Het blok met HOFJESWONINGEN vormt de zuidelijke afsluiting van het Sint Jacobshofje. De vier woningen hebben één centrale ingangspartij in het midden van het blok. De woningen werden omstreeks 1930 gebouwd, in een regionale variant van de Amsterdamse School stijl. Opdrachtgever was de Rooms-Katholieke parochie van Sint Jacob. De woningen hadden een gemeenschappelijke berging aan de oostelijke zijde van het blok en een gemeenschappelijk waslokaal met douches aan de westelijke zijde hiervan. In 1993 werden de woningen gerenoveerd: hierbij werd de inwendige dispositie van het blok ingrijpend gewijzigd.

Omschrijving.

Het blok met hofjeswoningen heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een zadeldak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Bakgoot op klossen. Schoorsteen boven de westelijke zijde van het dak. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. In de voorgevel (noordgevel) aan het Sint Jacobshofje in het midden de ingangspartij, bestaande uit een houten paneeldeur met vierruits bovenlicht. Hierboven, ter hoogte van het trappenhuis een smal, hoog venster met kleine roedenverdeling, dat doorloopt in een dakkapel. De kamers zijn voorzien van rechtgesloten vensters met schuiframen, met een kleine roedenverdeling in het bovenlicht. De vensters op de begane grond hebben onderluiken.

Aan weerszijden van de ingangspartij twee kleine vierkante éénruits vensters met sieromlijsting in baksteen. Op de bovenverdieping, aan weerszijden van het trappenhuisvenster, twee kleine ronde vensters.

De achtergevel (zuidgevel) heeft ter hoogte van de slaapkamers nieuwe rechtgesloten vensters. Geheel links in de achtergevel een achteringang naar het voormalige waslokaal.

Inwendig zijn de hofjeswoningen geheel gemoderniseerd. Ook is de dispositie ingrijpend gewijzigd.

Waardering.

De hofjeswoningen aan het Sint Jacobshofje zijn van algemeen belang. De woningen bezitten cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling: zij vormen een goed voorbeeld van volkswoningbouw, gefinancierd door een Rooms-Katholieke parochie. Voorts illustreren zij een typologische ontwikkeling: zij vormen een voorbeeld van gesloten bebouwing met woonhuizen rondom een gemeenschappelijke open ruimte, een karakteristieke vorm van volkswoningbouwcomplexen in de eerste helft van deze eeuw en een actualisering van het hofjesthema in een historische binnenstad. De woningen hebben architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere, op de Amsterdamse School gebaseerde ornamentiek en vanwege het bijzondere materiaalgebruik. De hofjeswoningen bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het Sint Jacobshofje, dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is. De hofjeswoningen zijn tot slot van belang vanwege de gaafheid van het exterieur.

restauratie

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Hofjeswoning