's-Hertogenbosch H 2388
Choorstraat 3, 5211 KZ te 's-Hertogenbosch
Choorstraat 5, 5211 KZ te 's-Hertogenbosch

Inleiding.

De KOSTERSWONING van de Sint Janskathedraal is gelegen aan de zuidelijke zijde van de Choorstraat en sluit aan op de plebanie van de Sint Jan op de hoek Choorstraat - Parade (Rijksmonument, mon. no. 21592). Aan de oostelijke zijde grenst de kosterswoning aan het klooster van de Zusters van de Choorstraat. De kosterswoning dateert uit dezelfde bouwtijd als de plebanie, omstreeks 1855. Het pand werd opgetrokken in een sobere Eclectische vormentaal, naar ontwerp van architect J.H.H. Bolsius, die eveneens de plebanie ontwierp. De kosterswoning is via een aantal tussendeuren vanuit de plebanie toegankelijk. In de na-oorlogse periode heeft het pand enige wijzigingen ondergaan, onder meer kreeg de kosterswoning een eenlaags aanbouw aan de achterzijde en werden enige nieuwe tussenwanden geplaatst op de eerste verdieping en zolderverdieping.

Omschrijving.

Het gedeeltelijk onderkelderde pand heeft een globaal rechthoekige plattegrond. Het pand telt twee bouwlagen, aan de voorzijde onder een schilddak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Achtergedeelte onder plat. Hierin een kleine open binnenplaats. Gevels opgetrokken in handvorm baksteen, met hardstenen plint, dorpels en stoep. Bakgoot. De voorgevel wordt afgesloten door een kroonlijst. Geheel links de ingangspartij van de kosterswoning, gevormd door een houten paneeldeur met tweeruits bovenlicht en stoep. Geheel rechts de ingang van een voormalige remise, met dubbele paneeldeur. Bovenlicht met een geometrische roedenverdeling met honingraatvormen. De vertrekken zijn voorzien van openslaande zesruits ramen.

De sober uitgevoerde achtergevel heeft aan de achterzijde, rechts een éénlaags aanbouw onder plat van latere bouwdatum. Links hiervan een achteringang met bovenlicht. Hardstenen stoep. De achtergevel is voorzien van rechtgesloten vensters met strek, waarin T-ramen. In het interieur is de oorspronkelijke indeling van de kosterswoning in hoofdlijnen gehandhaafd. Op de begane grond geheel links een smalle gang, die toegang geeft tot een voor- en achterkamer. Hiertussen het trappenhuis en een tussenruimte: deze werd later aan de zijde van de voorkamer geopend. Ten zuiden van de achterkamer een open plaats, geheel tegen de achtergevel de keuken. Deze indeling wordt op de bovenverdieping herhaald. Rechts in de kosterswoning op de begane grond een koetsremise met aan de achterzijde een grote ruimte, die oorspronkelijk dienst deed als wasruimte (nu keuken). Op de verdieping hierboven waren oorspronkelijk aan de voorzijde een schatkamer, aan de achterzijde een logeerkamer ondergebracht. Later in gebruik genomen als bovenwoning. Op de zolderverdieping werden in de na-oorlogse periode enige tussenwanden geplaatst voor slaapkamers. Van het oorspronkelijke interieur resteert nog een klein aantal elementen. Hiervan zijn onder meer van belang: in enkele vertrekken nog de originele paneeldeuren en deuromlijstingen, eenvoudige lijststucplafonds in de voor- en achterkamers op begane grond en verdieping. Kelder met tongewelf en wijnnissen.

Waardering.

De kosterswoning, behorend bij de Sint Janskathedraal, is van algemeen belang. De woning bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling: de kosterswoning bij de Sint Janskathedraal illustreert het toegenomen belang van de Sint Jansparochie sinds 's-Hertogenbosch in 1853 tot bisschopszetel werd uitgeroepen. Voorts is het pand als kosterswoning van belang als uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De woning is van architectuurhistorisch belang vanwege de plaats die het inneemt binnen het werk van architect J.H.H. Bolsius. De kosterswoning bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het gebouwencomplex van de Sint Jansparochie in de Choorstraat dat cultuurhistorisch van nationaal belang is.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Kosterswoning

Bolsius, J.H.H. ; Noord-Brabant