Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522455
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82691/53
Kadastrale aanduiding
's-Hertogenbosch C 1208
Frederik van Egmontstraat 1, 5212 TT te 's-Hertogenbosch
Frederik van Egmontstraat 3, 5212 TT te 's-Hertogenbosch
Frederik van Egmontstraat 5, 5212 TT te 's-Hertogenbosch
Frederik van Egmontstraat 7, 5212 TT te 's-Hertogenbosch
Frederik van Egmontstraat 9, 5212 TT te 's-Hertogenbosch
Frederik van Egmontstraat 11, 5212 TT te 's-Hertogenbosch
Frederik van Egmontstraat 13, 5212 TT te 's-Hertogenbosch
Frederik van Egmontstraat 15, 5212 TT te 's-Hertogenbosch
Frederik van Egmontstraat 17, 5212 TT te 's-Hertogenbosch
Frederik van Egmontstraat 19, 5212 TT te 's-Hertogenbosch
Frederik van Egmontstraat 21, 5212 TT te 's-Hertogenbosch
Frederik van Egmontstraat 23, 5212 TT te 's-Hertogenbosch
Frederik van Egmontstraat 25, 5212 TT te 's-Hertogenbosch
Frederik van Egmontstraat 27, 5212 TT te 's-Hertogenbosch
Willem Mariastraat 17, 5212 TH te 's-Hertogenbosch
Willem Mariastraat 19, 5212 TH te 's-Hertogenbosch
Willem Mariastraat 21, 5212 TH te 's-Hertogenbosch
Willem Mariastraat 23, 5212 TH te 's-Hertogenbosch
Willem Mariastraat 25, 5212 TH te 's-Hertogenbosch
Willem Mariastraat 27, 5212 TH te 's-Hertogenbosch
Willem Mariastraat 29, 5212 TH te 's-Hertogenbosch
Van Ysselsteinstraat 34, 5212 TS te 's-Hertogenbosch
Van Ysselsteinstraat 36, 5212 TS te 's-Hertogenbosch
Van Ysselsteinstraat 38, 5212 TS te 's-Hertogenbosch
Van Ysselsteinstraat 40, 5212 TS te 's-Hertogenbosch
Van Ysselsteinstraat 42, 5212 TS te 's-Hertogenbosch
Van Ysselsteinstraat 44, 5212 TS te 's-Hertogenbosch
Van Ysselsteinstraat 46, 5212 TS te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 31, 5212 TB te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 33, 5212 TB te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 35, 5212 TB te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 37, 5212 TB te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 39, 5212 TB te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 41, 5212 TB te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 43, 5212 TB te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 45, 5212 TB te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 47, 5212 TB te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 32, 5212 TB te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 34, 5212 TB te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 36, 5212 TB te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 38, 5212 TB te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 40, 5212 TB te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 42, 5212 TB te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 44, 5212 TB te 's-Hertogenbosch
Willem van Nassaulaan 46, 5212 TB te 's-Hertogenbosch

Omschrijving

Inleiding.

In de Bossche wijk De Muntel gelegen blok ARBEIDERSWONINGEN, afgegrensd door de F. van Egmontstraat, W. Mariastraat, Van IJsselsteinstraat en de W. van Nassaulaan. Het in 1931 ontworpen blok werd in 1933 gebouwd door architect P.M. Knoers ('s-Hertogenbosch) in een stijl waarbij het Traditionalisme gecombineerd wordt met het Kubistisch-Expressionisme. De eerste plannen werden gemaakt in opdracht van woningbouwvereniging 'Eigen Bezit', maar uiteindelijk bracht woningbouwvereniging 'St. Joseph' (thans SWH) ze -licht gewijzigd- ten uitvoer. De N.V. Provinciaal Bouwbedrijf voerde het werk uit. Aan de Van IJsselsteinstraat een gevelsteen met opschrift 'BOUWVEREENIGING ST. JOSEPH ANNO 1931'. Het blok omvat in totaal 45 wooneenheden met elf verschillende woningtypen. Tegelijkertijd werden door Knoers op een perceel aan de A. van Gelderstraat / W. Mariastraat nog 23 gelijksoortige wooneenheden gerealiseerd die buiten deze bescherming vallen. De woningbouwvereniging 'St. Joseph' werd in 1919 opgericht op initiatief van de een jaar eerder opgerichte Bossche afdeling van de 'Rooms Katholieke Bond voor Grote Gezinnen'. Doel was de schrikbarend hoge woningnood onder de kinderrijke arbeidersgezinnen te bestrijden. Voorliggend object is een onderdeel van het tweede door 'St. Joseph' in De Muntel gerealiseerde woningcomplex. Vooral bij de renovaties in 1969 en 1990 zijn de woningen inwendig zo goed als volledig gemoderniseerd. De talrijke (slaap-)kamers werden samengetrokken om grotere ruimten te creëren. Vensterruiten, oorspronkelijk met horizontale roeden, werden grotendeels versoberd.

Omschrijving.

Gesloten, symmetrisch woningblok met binnenterrein op rechthoekige plattegrond. Met uitzondering van de W. van Nassaulaan hebben de woningen een voorerf met klein tuinmuurtje. Het binnenterrein wordt ontsloten door een Y-vormig gangenstelsel, toegankelijk via een centraal in de F. van Egmondstraat gelegen poort. Op het binnenterrein achtererven met tuinschuurtjes en tuinmuur.

Aan vier zijden tweelaags rijtjeswoningen met een kapverdieping onder met rode verbeterde Hollandse pannen gedekte zadeldaken, evenwijdig aan de straat. Op de vier hoeken en aan weerszijden van de poort afwijkende woningen. De blokvormige hoekwoningen aan de W. van Nassaulaan drie- en deels vierlaags onder plat met gevelpannen, hoekoverbouwing op gewapend beton en balkon aan de korte zijde van het blok. De hoekwoningen met inspringende hoek aan de F. van Egmondstraat tweelaags met kapverdieping onder loodrecht op elkaar geplaatste zadeldaken, haaks op de straat. Hoog oprijzende schoorstenen, schilden met zeer lage dakvoet. Poortwoningen aan de F. van Egmondstraat ter weerszijden van de rondboogvormige, met baksteen en rode keramische tegels gemetselde poort met dito lage zadeldakschilden, haaks op de straat. Het in staand verband uitgevoerde metselwerk wordt verlevendigd door het afwisselende gebruik van donkere (plint en speklagen) en gele Waalsteen. Verdere detaillering: verspringende, gedeeltelijk omlopende bakgoot, grotendeels overstekend, aan de W. van Nassaulaan deels opliggend; entreepartijen onder luifels van gewapend beton op decoratieve pijlers; originele gevelopeningen met versoberde vensters. Vermeldenswaard zijn de authentieke spleetvensters, versoberde driehoeksvensters en dakkapellen met horizontale raamroede in de hoekwoningen. Alhoewel inwendig rigoreus gemoderniseerd geven de woningen nog een goede indruk van de oorspronkelijke opzet. Het blok bestaat voornamelijk uit eengezinswoningen. Slechts in de hoekvolumes aan de W. van Nassaulaan bevinden zich boven- en benedenwoningen. De meeste woningen hebben op de begane grond een woonkamer, vandaag de dag meestal vergroot doordat de oorspronkelijke voorkamer erbij is betrokken, verder een keuken, toilet en berging. De talrijke slaapkamers op de eerste verdieping en de kapverdieping herinneren aan de kinderrijke arbeidersgezinnen die in dit blok gehuisvest werden. Vooral de hoek- en poortwoningen (vier tot acht slaapkamers) zijn in dit opzicht kenmerkend.

Waardering.

Het blok arbeiderswoningen is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere herinnering aan de grote woningnood onder de kinderrijke arbeidersgezinnen in het begin van de jaren dertig van de 20ste eeuw; vanwege het belang voor de ontwikkeling en het doelgroepenbeleid van woningbouwverenigingen; als uitdrukking van de ontwikkeling van het rooms-katholieke verenigingsleven voor wat betreft de zorgtaken op sociaal terrein. Verder vanwege het belang voor de typologische ontwikkeling van gesloten bouwblokken. Het object bezit architectuurhistorische waarden vanwege het belang van de gehanteerde, redelijk zeldzame stijlencombinatie voor de architectuurgeschiedenis en daarnaast vanwege de esthetische kwaliteiten van de detaillering. Het object bezit ensemblewaarden als onderdeel van de wijk De Muntel. Het object is van belang vanwege de uitwendige gaafheid van de hoofdvorm in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1933
1933
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
Gecombineerd met Kubistisch-Expressionisme.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Knoers, P.M. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur