Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522485
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
9 oktober 2001
Kadaster deel/nr: 
15884/21
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
's-Hertogenbosch
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
's-Hertogenbosch
X-Y coördinaat: 
148615 - 410923

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Het DUBBELE WOONHUIS in Expressionistische stijl is in 1926 gebouwd naar ontwerp van H. Damen. Het is gelegen langs de Koningsweg, de belangrijkste noord-zuidas in de wijk Het Zand.

Omschrijving.

Het tweelaags dubbele woonhuis onder plat dak is gebouwd op U-vormige plattegrond en bestaat uit twee ongelijke woningen. Een gedeelte van de open oksel aan de oostzijde is in later tijd bebouwd met een eenlaags uitbouw. Het pand heeft een betonnen casco met dito vloeren en buitenmuren van machinale baksteen. De hoge dakrand bestaat uit uitspringende gemetselde banden. Uitstekende balkons zijn aangebracht op de eerste verdieping van de west- en de zuidgevel. Een inspringend terras bevindt zich op de begane grond in de zuid-oosthoek. De middenrisaliet van de noordgevel kent een inspringende voordeur met flankerende vensters die worden omlijst door keramische tegels met knopreliëf. De rechthoekige vensters hebben een, twee, drie of vier glaspanelen, die bij Koningsweg 4 nog ladderramen bevatten. In de woning Diepenbrockstraat 10 zijn deze vermoedelijk in later tijd vervangen door enkele ramen. In de laatste woning worden glas-in-loodramen aangetroffen in de vensters van de achtergevel, de achterdeur en in de ramen van het trappenhuis. De oorspronkelijk inspringende vensterpartij bij het balkon in de westgevel is in later tijd in het gevelvlak geplaatst. Het van oorsprong open balkon in de zuidgevel is in later tijd uitgebouwd. In de westgevel is een gevelsteen aangebracht, behorende bij de woning Koningsweg 4 en voorstellende een ooievaar (die verwijst naar de het beroep als gynaecoloog van de hoofdbewoner) met het bijschrift "1926" en "DE KWINT" (verwijzend naar het aantal leden van het gezin). Beide woningen zijn deels onderkelderd. De indeling van beide woningen is in hooflijnen intact gebleven, evenals de trappenhuizen. In de woning Koningsweg 4 wordt nog een enkel oorspronkelijk stucplafond aangetroffen, een enkele vloer heeft nog de oorspronkelijke betegeling. Op de verdieping zijn de oorspronkelijke houten deurlijsten en de lambrisering aanwezig. De woning Diepenbrockstraat 10 kent nog de oorspronkelijke keukeninrichting en een drietal marmeren schouwen.

De tuin van het pand wordt omringd door een bakstenen muur met smeedijzeren hekwerk.

Waardering.

Het dubbele woonhuis met tuinmuur is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als herenhuis uit het Interbellum met een vormgeving die afwijkt van de omringende huizen. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de harmonieuze vormgeving en is een goed voorbeeld van Expressionistische bouwstijl uit het Interbellum. Het is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van een dubbel woonhuis in Expressionistische bouwstijl.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKoningsweg45211 BL's-Hertogenbosch
NeeAlfons Diepenbrockstraat105211 BV's-Hertogenbosch

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Betreft dubbel woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
's-HertogenboschI1500
's-HertogenboschI1499

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Expressionismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19261926exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Damen, H. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur