's-Hertogenbosch G 6713
Markt 14, 5211 JX te 's-Hertogenbosch

Inleiding.

Het voormalig WINKEL-WOONHUIS is in 1913 gebouwd in Art Nouveaustijl naar ontwerp van de architect T.H.J. Pastoor. De fundamenten, kelders en zijmuren dateren uit de Middeleeuwen. Het pand heeft een prominente ligging midden op de markt in het centrum van de stad. Het winkelgedeelte is nu in gebruik als café.

Omschrijving.

Het voormalig winkel-woonhuis op rechthoekig grondplan met een inpandig afgeronde hoek is drie bouwlagen hoog en heeft een schilddak met een plat dak. De gehele benedenpui bestaat uit grote etalageruiten met afgeronde hoeken in gietijzeren stijlen en houten spitsbooglijsten. De lage en licht geprofileerde plint is van hardsteen. De rest van de voorgevel is opgetrokken uit verblendstenen en loopt uit in twee getuite topgevels, die met elkaar worden verbonden door een gemetselde balustrade. De licht getoogde vensters kennen een segmentboog met natuurstenen sluitsteen en zijn voorzien van schuiframen onder bovenlichten met roedenverdeling. In de middentravee van de eerste verdieping is een eenvoudig balkon aangebracht met een hardstenen plaat en ijzeren balustrade. In de middeleeuwse kelders is nog de tweedeling van de in die tijd erboven gelegen panden te herkennen. In de zijmuren van de eerste bouwlaag zijn nog sporen van eerder tijd terug te vinden. Het interieur op de begane grond herinnert niet meer aan dat uit 1913. De erboven gelegen bouwlagen hebben nog de oorspronkelijke indeling en enige waardevolle elementen. Op de eerste en tweede verdieping worden rijk geornamenteerde stucplafonds aangetroffen. Op de eerste verdieping is nog de houten Neo-Renaissance trappaal aanwezig.

Waardering.

Het winkel-woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als representant van het grootstedelijke type woonhuis-winkel uit het begin van de twintigste eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van Art Nouveau-architectuur en vanwege de harmonieuze vormgeving. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste materialen, waaronder de gebogen etalageruiten met gietijzeren raamstijlen, alsmede vanwege de middeleeuwse kelders en muurrestanten. Het heeft ensemblewaarde vanwege de prominente ligging op de markt en vanwege de samenhang in bouwstijl met het aanpalende pand. Het pand is voldoende gaaf behouden en is betrekkelijk zeldzaam als voorbeeld van een grootstedelijk winkel-woonhuis buiten de Randstad.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2) Betreft winkel-woonhuis

Pastoor, T.H.J. ; Noord-Brabant