's-Hertogenbosch H 4032
Oude Dieze 10, 5211 KV te 's-Hertogenbosch

Inleiding.

Een in de rooilijn van de Oude Dieze gelegen voormalig HERENHUIS. Het betreft een tussenwoning op een rechthoekig perceel. Het in 1887 gebouwde pand werd opgetrokken in Neo-Renaissance stijl. In 1913 is in opdracht van de toenmalige eigenaar J. van der Hagen de kapverdieping licht gewijzigd. In 1915 is de topgevel opnieuw gevoegd. In 1951 zijn de segmentbogen en boogvullingen in de voorgevel gerestaureerd. Diverse herstelwerkzaamheden en lichte modernisering van het interieur in 1990. Het voormalige herenhuis is thans als studio-atelier in gebruik.

Omschrijving.

Het gedeeltelijk onderkelderde bakstenen pand beslaat een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en een kapverdieping onder een tentdak met aan drie zijden omlopende, met gesmoorde Hollandse pannen gedekte schilden. De voorgevel is opgehoogd met een derde bouwlaag. Opliggende bakgoten, zakgoot en geprofileerde overstekende goten. De symmetrische voorgevel van het met geknipte voeg in kruisverband gemetselde pand telt vier traveeën en wordt bekroond met een door een samengestelde topgevel (middelste twee traveeën) onderbroken lijstgevel met hoofdgestel. Het pand wordt horizontaal geleed en verlevendigd door een zaagtandlijst, doorgetrokken lekdorpels, sierfriezen, speklagen en -blokken en de plint. Midden- en hoekpilasters zorgen voor de verticale geleding. In de topgevel een staande ovale nis met 'ANNO' en '1887'. Entreeportaal in de tweede travee. Het pand wordt verder geleed en verlevendigd door het gebruik van gele, zwarte en rode (geprofileerde) baksteen voor ontlastingsbogen, siermetselwerk in boogvelden en het entreeportaal; diverse soorten natuursteen voor pilasterbasementen en -kapitelen, aanzet- en sluitstenen (met diamantkop), afdeklagen en gevelornamenten; verder smeed- en gietijzer voor sierlijke gevelankers, traliewerk op de entreedeur en het kelderrooster. Gevelopeningen onder korf- en segmentbogen met rechtgesloten, sierlijk gesneden en afgebiljoende kozijnen waarin T-vormige schuifvensters en naar binnen openslaande stolpvensters, grotendeels met bovenlichten voorzien van deels gekleurd glas-in-lood, en een beglaasde en betraliede paneeldeur onder dito bovenlicht.

De eveneens vier traveeën brede achtergevel is soberder gedetailleerd. Twee traveeën brede, eenlaags serre-uitbouw waarboven balkon met sierlijke balustrade. Dakkapel onder plat waarin vensters met kleine raamroeden in de bovenzone. Vensters onder strekken met hardstenen lekdorpels. Tandlijst onder de goot. De opzet van de plattegrond is bewaard gebleven. Lange middengang op begane grond en verdieping leidt naar het achtererf. Op de begane grond aan weerszijden een ontvangstkamer, garderobe, trappenhuis, keuken, privaat, kamer-en-suite en serre. Op de verdiepingen diverse voormalige woon- en slaapvertrekken aan de middengang of rondom de overloop. Van het interieur zijn onder andere vermeldenswaard: gang met marmeren lambrisering en vloerplaten; trappenhuis met decoratief gesneden trapbalusters, overhoekse schamppalen en fonteintje; kelder met troggewelf en plavuizen; diverse kamers en vertrekken met paneeldeuren voorzien van geprofileerd lijstwerk, plafonds met stucwerk en vensterblinden met panelen.

Waardering.

Het voormalige herenhuis is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarden als voorbeeld van een woning voor de meer welgestelden. Het object heeft architectuurhistorische waarden vanwege de verfijnde detaillering en de verzorgde ornamentiek in de gevels en grote delen van het interieur. Het object heeft ensemblewaarde als karakteristiek onderdeel van de historische bebouwing aan de Oude Dieze. Er bestaat een stilistische en architectonische relatie met belendende bebouwing. Het object is van belang wegens de architectonische gaafheid en de vele bewaard gebleven elementen uit het interieur en draagt bij tot de visuele en structurele gaafheid van de Bossche binnenstad.

restauratie