's-Hertogenbosch H 5310
Peperstraat 10, 5211 KM te 's-Hertogenbosch

Inleiding.

Het HERENHUIS is gelegen aan de oostelijke zijde van de Peperstraat in het centrum van 's-Hertogenbosch. Het herenhuis is aan beide zijden vastgebouwd aan de belendende panden. Het pand werd in 1909 gebouwd in opdracht van mevr. E. van Zinnicq-Bergman, naar ontwerp van het Bossche architectenbureau K.C. Suyling en zonen. Het herenhuis toont de vormentaal van de Um 1800-stijl. Vanaf de jaren zestig van de 20ste eeuw deed het dienst als ambtswoning voor de burgemeesters van 's-Hertogenbosch. In deze periode werd het pand aan de achterzijde uitgebreid met een meerzijdig gesloten tuinkamer. In de jaren negentig van de 20ste eeuw werd in de hal een daklicht aangebracht.

Omschrijving.

Het deels onderkelderde herenhuis heeft een rechthoekige plattegrond met aan de achterzijde een aanbouw op polygonale plattegrond. Aan de voorzijde twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, gedekt met leien, aan de achterzijde drie bouwlagen onder plat dak. Geprofileerde bakgoot op klossen. Dakkapel met spiegelboogvormige kroonlijst boven de voorgevel. De gevels zijn opgetrokken in machinale baksteen. In de voorgevel hardstenen plintlijst en pilasterkapitelen. De achtergevel is gewit. De voorgevel van het herenhuis toont een pilastergeleding en wordt afgesloten door een kroonlijst. De gevel telt vier traveeën. In de meest rechtse travee de ingangspartij, bestaande uit een paneeldeur met een hoog twaalfruits bovenlicht. Gebogen kalf met tandlijst. Lage hardstenen stoep. Hierboven een hardstenen balkon met een smeedijzeren sierhek. Dubbele openslaande beglaasde balkondeuren met zesruits bovenlicht. Op begane grond schuifvensters met negenruits bovenlicht. Op de bovenverdieping schuifvensters met zesruits bovenlicht. Bovenlichten voorzien van glas-in-lood. In de borstweringen onder de vensters van de eerste verdieping casementen met siermetselwerk. De muurnissen tussen de pilasters worden aan de bovenzijde afgesloten door een tandlijst. De achtergevel is voorzien van T-vensters met glas-in-lood bovenlicht. Op de begane grond links een achteringang, bestaand uit een beglaasde deur met bovenlicht. Rechts hiervan, ter plaatse van de salon/tuinkamer twee dubbele beglaasde tuindeuren. Rechts de meerzijdig gesloten aanbouw voor een tuinkamer uit omstreeks 1960. Hierboven een Frans balkon. In het inwendige is de oorspronkelijke dispositie in hoofdlijnen gehandhaafd. Op de begane grond een ruime hal, voorafgegaan door een vestibule. Links hiervan een voorkamer en keuken. Aan de achterzijde van het huis de salon en tuinkamer. Boven de keuken een lichtkoof. In het interieur is nog een aantal oorspronkelijke elementen aanwezig, waaronder: in de vestibule en tochtdeur met geëtst glas en geëtst bovenlicht. In diverse vertrekken paneeldeuren en geprofileerde deuromlijstingen. In de voorkamer een eenvoudig stucplafond. Cassettenplafond in salon, houten trap met houtsnijwerk in de balusters en trappalen.

Waardering.

Het herenhuis is van algemeen belang. Het herenhuis heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling: het is representatief voor de luxueuze bebouwing met herenhuizen rondom de Parade en de Peperstraat. Het herenhuis bezit architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van de Um 1800-stijl en vanwege de plaats die het inneemt in het gevarieerde oeuvre van de Bossche architect K.C. Suyling. Het herenhuis bezit ensemblewaarde vanwege het belang van het pand voor het aanzien van de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Het herenhuis is tot slot van belang vanwege de gaafheid.

Suyling, K.C. ; Noord-Brabant