Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522524
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
9 oktober 2001
Kadaster deel/nr: 
82702/63
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
's-Hertogenbosch
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
's-Hertogenbosch
X-Y coördinaat: 
149099 - 411002

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

De WINKEL met BOVENWONING is gelegen aan de westelijke zijde van de Vughterstraat in het centrum van 's-Hertogenbosch. Het pand is aan beide zijden vastgebouwd aan de lagere belendende panden. De winkelwoning werd in 1900 gebouwd in opdracht van de heer Farwick-Ariëns. Het ontwerp werd geleverd door architect J. Dony en vertoont elementen van een Vlaams aandoende Neo-Renaissancestijl en enige op de Art Nouveau gebaseerde details. De pui van de winkel werd in 1938 gewijzigd. De winkelruimte onderging in 1950 en later wijzigingen. Omstreeks 1965 werd het binnenplaatsje achter de winkelwoning bij het pand getrokken ten behoeve van de bouw van een liftschacht.

Omschrijving.

De onderkelderde winkelwoning heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt vier bouwlagen onder een zadeldak, gedekt met tuile du Nord-pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, met hardstenen waterlijsten en vensterdorpels, natuurstenen vensteromlijstingen en siermetselwerk in verblendsteen. Sierankers in de topgevel. De gevel is ingedeeld in drie traveeën, waarvan de middelste breder is. De voorgevel wordt afgesloten door een trapgevel met hardstenen trapafdekkingen en een overhoekse toppinakel met smeedijzeren windvaan. De grotendeels gemoderniseerde pui heeft twee met tegels beklede hoekpilasters (uit 1938) en een ijzeren latei, met palmetvormige ornamenten op de hoeken. Ter hoogte van de eerste verdieping in de middelste travee een afgeronde erker op smeedijzeren consoles. Hierin ronde hoekvensters met glas-in-lood bovenlichten. Boven de erker, ter hoogte van de tweede verdieping een balkon met smeedijzeren sierhek met Art Nouveau-detaillering. Openslaande beglaasde balkondeuren met zij- en bovenlichten, bovenlichten met glas-in-lood. Aan weerszijden van erker en balkon schuifvensters met glas-in-lood in de bovenlichten. De derde verdieping is voorzien van rondboogvensters met schuiframen, in de middentravee een driedelig venster. Glas-in-lood bovenlichten. Ter hoogte van de zolder een drietal rechtgesloten vensters, waarin ramen met kleine roedenverdeling: het middelste heeft een stolpraam en bovenlicht. De borstweringen van de vensters in de tweede en derde verdieping zijn voorzien van casementen met siermetselwerk. De achtergevel is een blinde bakstenen gevel. De zijgevels zijn gecementeerd.

De inwendige staat van de winkelwoning is in de loop der tijd sterk gewijzigd en gemoderniseerd. Alleen de oorspronkelijke trap tegen de rechterzijgevel van de winkelwoning bleef gehandhaafd. Kap met verbeterde Hollandse spanten.

Waardering.

De winkelwoning is van algemeen belang. De winkelwoning heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bijzonder rijke, op de Vlaamse Neo-Renaissance gebaseerde vormentaal en vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Voorts heeft is de winkelwoning van belang als karakteristiek voorbeeld van het werk van de architect J. Dony. De winkelwoning bezit ensemblewaarde vanwege de betekenis van dit hoge, beeldbepalende pand voor het aanzien van de Vughterstraat, een oude winkelstraat en toegangsweg tot de binnenstad van 's-Hertogenbosch.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVughterstraat55211 EW's-Hertogenbosch

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenWinkel (G)Winkel (G2)

Met bovenwoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
's-HertogenboschG2913

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Art Nouveauinvloeden
Neo-Renaissanceinvloeden

Betreft Vlaamse Neo-Renaissance

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19001900exactvervaardiging
19381938exactverbouwing
19501950exactverbouwing
19651965globaalverbouwing

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Dony ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee