's-Hertogenbosch H 6521 A3
's-Hertogenbosch H 6521 A2
's-Hertogenbosch H 6521 A1
Oude Dieze 12, 5211 KV te 's-Hertogenbosch
Oude Dieze 14, 5211 KV te 's-Hertogenbosch
Oude Dieze 16, 5211 KV te 's-Hertogenbosch

Inleiding.

Groot WOONHUIS, gelegen op de hoek van de Oude Dieze met de Triniteitsstraat, gebouwd in 1888 in opdracht van mr. Theodore Serraris, later in gebruik als kantoor van de keuringsdienst van waren. Het gebouw vertoont de vormentaal van de Neo-Renaissance.

Omschrijving.

Het tweelaags herenhuis op L-vormige plattegrond is opgetrokken uit een bruinrode machinale baksteen en telt twee bouwlagen. Het heeft een evenwijdig zadeldak met leien in Maasdekking. De gevels hebben een hardstenen plint en cordonlijsten onder de ramen. Tevens zijn er natuurstenen speklagen. De T-vormige schuiframen hebben korfbogen met siermetselwerk en hoek- en sluitstenen. Tussen de ramen gesmede sierankers. Dubbele paneeldeur onder een korfbogige ontlastingsboog met hoekstenen en sluitsteen met leeuwenkop. In het veld boven de deur jaartal en initialen SV. De zijgevel heeft dezelfde ramen als de voorgevel en een driehoekige schoudergevel met hardstenen afdekking en toppinakel met bekroning in siersmeedwerk met windwijzer. In de top een driedelige van ramen voorziene nis. Op de hoek op de eerste etage een overhoekse erker op forse natuurstenen consoles. De erker heeft een natuurstenen afdekking. Kroonlijst en dakkapellen zijn toevoegingen uit het begin van de twintigste eeuw. De aanbouw heeft T-ramen en herhaalt de detaillering van de voorgevel. De achtergevel is eenvoudiger van opzet. In de oksel van de aanbouw een eenlaags gedeelte met smeedijzeren balkonhek en driedelige ramen. Tuinmuur met poort. Inwendig bewaart het gebouw in de gang met pilasters een cassette stucplafond. Paneeldeuren. Stookkelder met gemetselde troggewelfjes tussen ijzeren binten. Trappenhuis met gesneden trappaal tussen begane grond en verdieping. Op de verdieping hal met stucwerk cassettenplafond.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van luxueuze woonhuizen in de randzone van de middeleeuwse binnenstad. Het object is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de detaillering en de opzet als breed huis. Het object heeft ensemblewaarde omdat het als hoekpand deel uitmaakt van een gave straatwand in neostijlen. Het huis is tot slot van belang vanwege de gaafheid van exterieur en delen van het interieur.