Finsterwolde A 1852
Finsterwolde A 1854
Bij Carel Coenraadpolder 5, 9684 TS te Finsterwolde

Inleiding

De SPUISLUIS met ROLBRUG kreeg in 1924 zijn vloedwaterkerende functie na drooglegging van de Carel Coenraadpolder. De spuisluis, tegenwoordig de "Grote Slapersluis" genoemd, verving een oude uitwateringssluis uit 1862, de zogenaamde Reiderlander (binnen)sluis. Met de inpoldering van de C.C. Polder is de oude sluis verplaatst naar het oosten en kreeg de naam Buitenzeesluis. Tussen beide sluizen werd een kanaal gegraven, het Boezemkanaal, dat tevens werd gebruikt als spuiboezem.

De spuisluis, die in de loop der jaren op onderdelen is vernieuwd, is gelegen op de overgang van de Reiderwolderpolder naar de C.C. Polder midden in het open landschap en vormt een brug tussen het Hoofdkanaal en het Boezemkanaal. Ten oosten van de sluis ligt een in 1992 vernieuwde dijkcoupure.

Omschrijving

SPUISLUIS die zijn huidige vorm kreeg in 1924/25. De sluis bestaat uit twee betonnen sluishoofden met houten geleiders en twee paar schotbalksponningen, een paar houten vloeddeuren en een paar houten ebdeuren (1925). De sluisdeuren worden bediend middels vier ijzeren tandwielkasten met lier, en vier ijzeren duwbomen. Aan de zuidzijde van de sluis een restant sluiskom met aan de oostkant een wand van gemetselde troggewelfjes met gietijzeren kubbestijlen.

De sluishoofden zijn met elkaar verbonden door een in oude stijl (vernieuwde) ijzeren ROLBRUG met tuiwerk. De brug bestaat uit een plaatijzeren rijvloer met vier ijzeren wielen, gelaste stalen leuningen, twee ijzeren vakwerkstijlen met tuistaven, en een ijzeren tandwielkast met lier. Op de brug een hek (niet origineel).

Spuisluis met rolbrug van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een spuisluis uit 1924/25 met een (vernieuwde) rolbrug

- vanwege de historische relatie met de aanleg van de C.C. Polder

- vanwege de beeldbepalende ligging in het open landschap

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Spuisluis in Reiderwolderpolder en C.C. Polder