Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522564
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Sonnevanck
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
7894/16
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oldambt
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Finsterwolde
X-Y coördinaat: 
269597 - 580029

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA, genaamd Sonnevanck, met aangebouwde KEUKEN gebouwd in 1914 in opdracht van graanhandelaar D. J. de Vries in een Overgangsarchitectuur met Chalet-stijl en Art Nouveau invloeden. Opvallend aan het pand zijn de fraaie beelden van Ceres (godin van de landbouw) en Mercurius (god van de handel). De villa is onlangs gerestaureerd, waarbij onder andere de trappartijen zijn vernieuwd.

De villa is opvallend gelegen op een ruim perceel aan de C.G. Wiegersweg en wordt aan de voorzijde van de openbare weg gescheiden door eenvoudige, uit omstreeks 1914 stammende gepleisterde HEKPIJLERS; het hekwerk is echter verdwenen.

Omschrijving

VILLA met aangebouwde KEUKEN.

De twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde VILLA op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft lichtgepleisterde gevels op een trasraam van bruinpaarse gesinterde baksteen afgezet met oranje profielsteen en wordt gedekt door een samengesteld dak waarop oranje geglazuurde tuiles du Nord; twee gepleisterde hoge schoorstenen op het zuidelijk dakvlak, gepleisterde nokschoorsteen; drie zinken pirons; strakke houten windveren; houten goot op klossen; voorzijde dakkapel onder lessenaarsdak waarin twee vierruits vensters. De gevels worden geleed door H-vensters met roedenverdeling en geel glas in de bovenlichten onder een betonlatei.

In de risalerende tuitgevel met gepleisterde omlijsting aan de voorzijde (oostgevel) een driezijdige erker waarin drie H-vensters. Boven de erker een getoogde loggia met gepleisterde balustrade waarachter twee houten balkondeuren waarin glas met boven- en zijlichten met roedenverdeling en geel glas. Aan de linkerzijde van de loggia een beeld van Mercurius (legering van tin en nikkel) en aan de rechterzijde een beeld van Ceres, beide op een gepleisterde voet. In de top geschilderd de naam Sonnevanck waaronder een zon. De entree bevindt zich links in het rechter geveldeel en bestaat uit een houten paneeldeur waarin een ovaal kijkgat met zij- en bovenlichten met roedenverdeling en aan de rechterzijde een brievenbus; gepleisterde balustrade; vijf treden hoge gepleisterde stoep. Rechts van de entree een H-venster. Op de eerste verdieping een smal H-venster en een T-venster met vijfruits bovenlicht.

In de zuidgevel centraal een rechthoekige serre onder plat dak; aan de voorzijde twee houten serredeuren (niet-origineel) waarin glas met bovenlichten met roedenverdeling waarvoor een vernieuwde stoep en aan weerszijden een H-venster; aan zowel de linker- als rechterzijde twee H-vensters. Links van de serre een H-venster waarboven een T-venster met vijfruits bovenlicht. Boven de serre een balkon met vernieuwde houten balustrade waarachter twee T-vensters met vijfruits bovenlicht.

In de achtergevel (westzijde) met wolfeind twee niet-originele terrasdeuren met bovenlicht met roedenverdeling (oorspronkelijk venster), waarvoor een terras met vernieuwde balustrade en trap. Op de verdieping twee T-vensters met vijfruits bovenlicht. De schuur is tegen het linker vooruitspringende geveldeel aangebouwd. Aan de rechterzijde van dit geveldeel een T-venster met vijfruits bovenlicht; voor deze zijde een platte uitbouw waarin een klein staand venster.

In het risalerende linker geveldeel met wolfeind van de noordgevel twee H-vensters en in de top een klein staand venster. In het rechter geveldeel een houten paneeldeur met bovenlicht met roedenverdeling waarvoor een niet-origineel bordes. Rechts van de deur een verhoogd T-venster waaronder twee keldervensters en een T-venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: op de begane grond de houten paneeldeuren met omlijsting, in het toilet de geel/witte tegellambrizering en wit/bruine tegelvloer, in de gang de houten bordestrap met houten leuning, op de verdieping de opgeklampte houten deuren met omlijsting.

De aangebouwde KEUKEN heeft lichtgepleisterde gevels op een trasraam van bruinpaarse gesinterde baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop oranje tuiles du Nord; strakke houten windveren.

In de zuidgevel niet-originele deuren. In de achtergevel (westzijde) twee getoogde tweeruits vensters.

Waardering

Villa met aangebouwde keuken en hekpijlers van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa uit 1914 in de provincie Groningen in een Overgangsarchitectuur met Chalet- en Art Nouveau stijl elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en fraaie detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de opvallende ligging aan de C.G. Wiegersweg

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaC.G.Wiegersweg289684 ELFinsterwolde

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

aangebouwde schuur

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
FINSTERWOLDEH663

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Art Nouveauinvloeden
Overgangsarchitectuurinvloeden
Chalet-stijlinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19141914exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Vries, D.J. de ; Groningen IIopdrachtgever