Beerta L 637
Verlengde Hoofdweg 9, 9687 PE te Nieuw Beerta

Inleiding

VILLA ontworpen in 1914 door architect G. Kruizinga uit Oostwold in opdracht van H.R. Leemhuis en T. Dijkstra in een Overgangsarchitectuur met Chalet-stijl elementen. Het pand vertoonde opvallend veel gelijkenissen met de afgebroken villa van burgemeester Venema uit Bellingwolde. De villa is onlangs gerestaureerd waarbij onder andere de trappartijen zijn vernieuwd.

De villa is monumentaal gelegen op een deels omgracht perceel aan het lint Beerta-Drieborg, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. Het pand vormt in combinatie met de eveneens beschermde renteniersvilla's Verlengde Hoofdweg 2 en 3 en de villaboerderij Verlengde Hoofdweg 4 een fraai ensemble.

Omschrijving

De deels één, deels twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde VILLA op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft gepleisterde gevels op een naar voren springend gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een samengesteld dak waarop leien (origineel?); op de hoeken van elk geveldeel een geschilderd of gepleisterd accent; roosters in trasraam; decoratieve pirons; overkragende houten goot op houten klossen; op het dakvlak aan de voor- en noordzijde dakkapel met ingesnoerde spits waarin een staand venster, op het dakvlak aan de noordzijde dakkapel onder lessenaarsdak waarin een staand venster. De gevels worden geleed door H-vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten onder een geschilderde of gepleisterde latei; rechthoekige geschilderde of gepleisterde accenten aan weerszijden van de vensters.

In het centrale geveldeel van de voorgevel (oostzijde) een rechthoekige serre onder lessenaarsdak; aan de voorzijde een houten schuifdeur met bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood en aan weerszijden een H-venster; in de zijgevels een H-venster. Voor de serre een niet-originele stoep met aan weerszijden een gepleisterde leuning. Boven de serre een loggia met houten balustrade waarachter twee houten balkondeuren waarin glas met bovenlicht; het dak wordt gedragen door houten stijlen; opengewerkt houten fries. Aan de linkerzijde van de voorgevel een drie verdiepingen hoge toren met ingesnoerde spits met aan elke zijde een driehoekig fronton. Aan de voorzijde van de toren een H-venster onder segmentboog waarboven een H-venster. Op de tweede verdieping een H-venster met halfrond bovenlicht. In het rechter geveldeel van de voorgevel een H-venster met zijlichten onder één segmentboog, waarboven een samengesteld tweedelig H-venster.

Zowel de zuid- als achtergevel (westzijde) vallen vanaf de openbare weg niet te beschrijven.

De entree in uitgebouwd gepleisterd portiek bevindt zich in het één verdieping hoge rechter geveldeel van de noordgevel. De entree bestaat uit een houten paneeldeur waarvoor een niet-originele stoep. De portiek wordt gedekt door een lessenaarsdak dat wordt gedragen door rechthoekige gepleisterde pijlers; liggende vensters waarin gekleurd glas-in-lood; gepleisterde balustrade. Aan de rechterzijde van de entree een samengesteld tweedelig H-venster onder segmentboog. In het linker geveldeel twee H-vensters onder segmentboog waarboven twee H-vensters. In de platte aanbouw aan de rechterzijde een houten paneeldeur waarin glas met bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood waarvoor een niet-originele stoep. Op de aanbouw een niet-originele balustrade.

Villa van algemeen belang vanwege architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als voorbeeld van een villa uit 1914 in de provincie Groningen in een Overgangsarchitectuur met Chalet-stijl elementen

- vanwege de imponerende uitstraling en rijke detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur