Nieuweschans C 1794
Verlengde Hoofdstraat 3, 9693 AB te Bad Nieuweschans
Verlengde Hoofdstraat 3 A, 9693 AB te Bad Nieuweschans

Inleiding

GRAANSILO gebouwd omstreeks 1946 in opdracht van H. Watermann in een stijl verwant aan de Delftse School. De gebroeders G. en J. Watermann waren in 1896 een graanhandel begonnen in het inmiddels afgebrande pakhuis "de Dageraad" in Nieuweschans. Tevens werd in 1910 in Bunde (Duitsland) een groot graanpakhuis gebouwd. G. Watermann had de leiding over het bedrijf in Bunde en J. Watermann over het bedrijf in Nieuweschans. Na het overlijden van J. Watermann nam zijn zoon H. Watermann het bedrijf over. Na de oorlog werd het bedrijf een N.V. met nevenkantoor in Rotterdam en kreeg het de naam G. Watermann N.V. Na de bouw van de hoogbouwsilo werd in 1961 de silo uitgebreid met een laagbouwsilo. In 1964 volgde een verdere uitbreiding. Beide uitbreidingen uit de jaren zestig vallen buiten de bescherming van rijkswege vanwege de te geringe ouderdom.

De silo is markant gelegen aan de Westerwoldsche Aa een aan de spoorlijn Groningen-Duitsland.

Omschrijving

GRAANSILO (hoogbouw) opgetrokken op een vierkante plattegrond in een rode baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers. Het met mastiek beklede tentdak heeft op de nok een bliksemafleider. Onder de iets overstekende goot een betonnen fries, waarin op regelmatige afstand kleine vierkante ijzeren vierruits vensters (aan iedere zijde vijftien). De gevels hebben aan alle vier de zijden vier gemetselde pilasters bekroond met een keperboogvormige verdikking op een betonnen aanzetsteen.

In de zuidwestgevel op de begane grond een brede ijzeren schuifdeur onder een houten luifel met hoekpilaar en houten zijwand, en een betonnen trapje (vier treden) met bordes. Links en rechts van de deur in totaal acht, twee bij twee geplaatste, staande ijzeren tweeruits vensters met rode onderdorpelstenen.

In de noordwestgevel op de begane grond vier, twee bij twee geplaatste, staande ijzeren tweeruits vensters, een ijzeren deur met plateau van plaatijzer ervoor, een brede ijzeren schuifdeur, en twee ijzeren keldervensters, waarvan er één is dichtgezet. Hoog bovenin de gevel een ijzeren deur met ijzeren hijsbalk erboven en ervoor een ijzeren brandtrap met drie plateaus.

In de noordoostgevel op de begane grond een ijzeren deur met ijzeren trapje en vier, twee bij twee geplaatste, staande ijzeren tweeruits vensters, en twee kelderopeningen.

Aan de zuidoostgevel is de laagbouwsilo uit 1961 gebouwd.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: het betonskelet met betonnen genummerde silo's (29 in totaal); de houten trappen naar de verschillende verdiepingen.

Hoogbouwsilo van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als vrij gaaf voorbeeld van een graansilo gebouwd in 1946 in een stijl verwant aan de Delftse School

- vanwege de historische relatie met de Duits-Groningse familie Watermann

- vanwege de herinnering aan de grote bloei in de landbouw in het Oldambt