Nieuweschans C 1677
W. Mettingstraat 16, 9693 BX te Bad Nieuweschans

Inleiding

HERENHUIS met aangebouwd ACHTERHUIS gebouwd omstreeks 1905 in een Overgangsarchitectuur met Chaletstijl elementen. Van oorsprong hoorde bij het huis een vrijstaande landbouwschuur en maakte dus onderdeel uit van een boerenbedrijf. De woning is in de loop der jaren op een aantal onderdelen vernieuwd, maar die hebben het aanzicht van het pand nauwelijks aangetast.

De woning is gelegen aan de weg naar de grens met Duitsland. Bij het huis hoort een tuin met een tot vijver vergraven gracht. In de tuin staat een aantal monumentale bomen zoals kastanjes en linden. Een halfronde oprijlaan verschaft toegang tot het huis.

Omschrijving

HERENHUIS opgetrokken in een rood-bruine baksteen op een gepleisterd trasraam met decoratief gepleisterde vlakken. Het samengestelde dak, grotendeels gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan en deels met een (vernieuwde) zwart verbeterde Hollandse pan, heeft een kroonlijst met decoratieve consoles, en een hoge gemetselde schoorsteen. Op de gevelhoeken en ter hoogte van de vensterdorpels gepleisterde accenten.

De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel (zuidoost) en bestaat uit een decoratief bewerkte paneeldeur met kijkgat en boven- en zijlichten van gekleurd glas-in-lood, onder een segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en een leeuwenkop als sluitsteen, en een decoratief gepleisterde boogtrommel. Voor de deur een natuurstenen stoep (vier treden) met zijwanden. De deur bevindt zich in een gemetselde portiek met segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en leeuwenkop als sluitsteen. Rechts van de entree een driestrooksvenster met bovenlichten met geel glas en roedenverdeling, onder een segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en leeuwenkop als sluitsteen. In het dakvlak een kleine zinken dakkapel met gebogen dak, kroonlijst en oculus. Links van de entree een risalerend deel onder een steekkap met decoratieve windveren op twee dubbele houten consoles. Het risalerend deel heeft een uitgebouwde driezijdige erker waarin drie H-vensters met bovenlichten met geel glas en roedenverdeling onder een gepleisterde segmentboog met sluit- en aanzetstenen en een boogtrommel. Op de erker een balkon met gepleisterde balustrade, bereikbaar via openslaande deuren met zijlichten, onder bovenlichten met geel glas en roedenverdeling, samengevat onder een segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en leeuwenkop als sluitsteen.

In de zijgevel (zuidwest) een openslaand venster met bovenlicht met geel glas en roedenverdeling onder een gepleisterde segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen, een H-venster met bovenlicht met geel glas en roedenverdeling onder een gepleisterde latei, twee keldervenster met diefijzer. Aan deze gevel een houten vijfhoekige (deels vernieuwde) serre van hout en plaatwerk op een trasraam met decoratief gepleisterde vlakken. In de serre acht ramen en een schuifdeur, alle met bovenlichten met geel glas en roedenverdeling. Op het afgeknotte dak van de serre een houten (vernieuwd) balkonhek voor een doorgetrokken dakkapel onder een steekkap met strakke windveren, waarin vernieuwde openslaande deuren met een bovenlicht onder een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen.

In de zijgevel (noordoost) in het iets risalerende deel onder een steekkap met wolfeind en strakke windveren, twee keldervensters met diefijzer, een H-venster en een openslaand venster, beide met bovenlicht met geel glas en roedenverdeling onder een segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en leeuwenkop als sluitsteen en een boogtrommel; in de topgevel twee kleine H-vensters met bovenlicht met geel glas en roedenverdeling onder een segmentboog met gepleisterde aanzetstenen. Rechts van het risalerende deel een openslaand venster en een H-venster, beide met bovenlicht met geel glas en roedenverdeling onder een gepleisterde latei met rollaag, twee keldervensters met diefijzer, en een zijentree. De zijentree bestaat uit een paneeldeur met bovenlicht met geel glas en roedenverdeling onder een gepleisterde latei, in een gemetselde portiek met gepleisterde latei en aangesmeerde stoep, waarvan de treden en het bordes van decoratieve tegels zijn voorzien.

In de achtergevel (noordwest) een driestrooksvenster met bovenlichten met geel glas en roedenverdeling onder een gepleisterde latei.

Aan de achtergevel het aangebouwde ACHTERHUIS, opgetrokken in een rood-bruine baksteen op een gepleisterd trasraam. Het samengestelde dak, gedekt met een (vernieuwde) zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pan, heeft een kroonlijst met klossen. In de noordoostgevel met topgevel met strakke windveren, twee keldervensters met diefijzer, twee H-vensters met bovenlicht met geel glas en roedenverdeling; in de top een drielichtvenster met bovenlichten met geel glas en roedenverdeling. In zuidoostzijde een smal H-venster met bovenlicht met geel glas en roedenverdeling. In de achtergevel een keldervenster, een H-venster, een w.c. venster en een (vernieuwde) deur met bovenlicht met geel glas en roedenverdeling en een aangesmeerde stoep. In de zuidwestgevel een H-venster, twee kleine vensters en een klein dubbel venster. Alle vensters en bovenlichten in het achterhuis hebben een gepleisterde latei met rollaag.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het voorportaal en de gang de marmeren vloertegels; de tochtdeur met boven- en zijlichten met gekleurd glas-in-lood; de lambrizering van marmer; het gepleisterde plafond met rozet en decoratief lijstwerk; de paneeldeuren binnen een decoratieve architraaf; de houten bordestrap met buitenleuning van sobere houten stijlen met handlijst, en decoratieve houten trappaal . In de kamer de dubbele suitedeuren (paneel) met zijkasten; de twee schuifdeuren met bovenlichten met geel glas en roedenverdeling naar de serre; de houten vensterbanken. In de achtergang de dubbele tochtdeuren met deurlichten met decoratief geëtst glas en glas-in-lood bovenlicht.

Waardering

Herenhuis met aangebouwd achterhuis van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een herenhuis uit omstreeks 1905

- vanwege de opvallende detaillering en het materiaalgebruik