Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522571
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82760/62
Kadastrale aanduiding
Beerta L 763
Verlengde Hoofdweg 4, 9687 PG te Nieuw Beerta

Omschrijving

Inleiding

VILLA boerderij Hardenberg, gebouwd in 1912 in opdracht van J.R. Evers in een Overgangsstijl. Hardenberg is opvallend gelegen op de hoek van de Verlengde Hoofdweg en de Lange Weg naar Nieuweschans, te midden van een aantal monumentale renteniersvilla's en binnen het als beschermd gezicht in procedure zijnde lint Beerta-Drieborg. Bij de villa behoren een schuur en een verbindingslid die wegens te geringe monumentale waarde niet worden beschermd.

Omschrijving

Twee bouwlagen tellende Villa, opgetrokken in een gepleisterde baksteen op een in decoratieve vlakken gepleisterd trasraam. Het samengestelde dak met wolfeinden, gedekt met niet-originele singels, heeft twee keramieken pirons en een goot op houten consoles. De gevels hebben decoratief gepleisterde hoekpilasters en worden geleed door H-vensters met gepleisterde omlijsting en boogtrommel.

De voorgevel (west) heeft een zijrisaliet onder een steekkap met wolfeind. In het risaliet een gebogen erker waarin drie aaneengesloten H-vensters binnen een gepleisterde omlijsting met boogtrommel; op de erker een balkon met gepleisterde balustrade, waar openslaande balkondeuren met getoogde boven- en zijlichten binnen een gepleisterde omlijsting op uitkomen. Erboven de naam van de boerderij: `Hardenberg' en een halfrond drieruitsvenster met gepleisterde omlijsting. Aan de zuidzijde van het risaliet zowel op de begane grond alsook op de verdieping een smal H-venster. Rechts van het risaliet op de begane grond alsook op de verdieping twee H-vensters, alle met gepleisterde omlijsting en boogtrommel; twee tweeruits keldervensters. In de zuidgevel een risalerend deel onder een steekkap met wolfeind, waarin twee tweeruits keldervensters, vier H-vensters met gepleisterde omlijsting en boogtrommel en in top een drielichtvenster onder een gepleisterde omlijsting. Rechts van het risaliet een driezijdige houten serre op gepleisterd trasraam, onder een lessenaarsdak met balkon. De serre heeft zes aangesloten H-ramen met in het midden een glasdeur met bovenlicht en trapje. Het balkon heeft een decoratief opengewerkt ijzeren hek en is bereikbaar via openslaande deuren met bovenlicht onder een luifel met decoratieve gootlijst. Verder in de zuidgevel twee tweeruits keldervensters en vier H-vensters met gepleisterde omlijsting en boogtrommel.

In de noordgevel op de begane grond en op de verdieping een H-venster en twee stel openslaande glasdeuren met bovenlicht, alle met gepleisterde omlijsting en boogtrommel. Aan de noordgevel een platte aanbouw waarin aan de westzijde de hoofdentree. De entree bestaat uit een paneeldeur met deurlicht met smeedwerk en een bovenlicht, in een portiek met bovenlicht en natuurstenen stoep (drie treden). In de noordzijde van de aanbouw twee staande vensters en een w.c. venster. Aan de aanbouw een erker, met twee H-vensters.

Waardering

Villaboerderij waarvan alleen de villa uit 1921 van algemeen belang is vanwege cultuur-, architectuur-, en stedenbouwkundige waarde

- als voorbeeld van een villa behorende bij een boerderijcomplex

- vanwege de opvallende vormgeving in een Overgangsstijl

- als herinnering aan de grote bloeiperiode van de landbouw in het Oldambt

- vanwege de markante en beeldbepalende ligging op een hoek te midden van andere monumentale villa's en binnen, het als beschermd gezicht in procedure zijnde lint Beerta-Drieborg.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) aangebouwde arbeiderswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1846
1846
exact
verbouwing
1912
1912
exact
nieuw voorhuis, deel schuur vervangen door hals

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Villaboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Evers, J.R. ; Groningen II
opdrachtgever