Heenvliet B 4574
Markt 11, 3218 AM te Heenvliet

Omschrijving

KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Huis te Heenvliet. Aan de Markt staat een in oorsprong middeleeuwse woonhuis dat later tot koetshuis is verbouwd; de voorgevel dateert uit omstreeks 1800. Het op sterk gerende grondslag opgetrokken bakstenen pand met hoge plint bestaat uit twee bouwlagen en een kapverdieping onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak (schuin aflopend naar de achterzijde) met klokgevel aan de voorzijde; de klokgevel heeft voluutvormige natuurstenen hoekblokken en een driezijdige (fronton) bekroning. Regelmatig ingedeelde voorgevel van twee vensterassen met kruisvensters met halve luiken en een gelijkvormig topvenster. In de rechterzijgevel is een excentrisch geplaatste deurpartij bestaande uit een dubbele inrijdeur en toegangsdeur, gevat in een omlijsting, rechts hiervan een meerruitsvenster; goot op klossen; een houten dakkapel met onderstuk en driezijdig fronton. De achtergevel is ingedeeld met een venster, houten deur en een uitbouwtje (privaat?) met houten deur; twee dakkapellen gelijkvormig aan de eerst genoemde.

KOETSHUIS van algemeen belang:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;