Middelburg T 2161
Noordweg 482, 4333 KM te Middelburg

Inleiding

Romp van molen De Hoop, een voormalige stellingmolen gebouwd in 1721 en na een brand in 1943 voorzien van een maalinstallatie; in de jaren '60 uitgebreid met een aangebouwd dienstgebouw/pakhuis

Omschrijving

De Hoop bestaat uit de romp van een voormalige stellingmolen op een bescheiden molenbelt. De molen is opgetrokken in baksteen en onder andere voorzien van verschillende rondboogvormig afgesloten openingen en voormalige dubbele inrijdeuren. Inwendig is de gehele maalinrichting c.a. uit 1944 nog aanwezig. Tegen de molen een tweelaags dienstgebouw/pakhuis uit de jaren '60 voorzien van uiterst sobere, functionele gevelopeningen en een emaille reclameplaat van UTD mengvoeder.

Met betrekking tot de maalderijinrichting wordt het volgende opgemerkt.

Het maalderijbedrijf is verdeeld over drie bouwlagen: begane grond: motoraandrijvingen voor het maalwerk op de eerste verdieping; hamermolen voor het malen van veevoer; electriciteitsinstallatie; meelvang; eerste verdieping: dubbele maalstoel (twee koppels maalstenen) met bijbehorende gereedschappen; meelkokers; tweede verdieping: hijsinstallatie met motoraandrijving; mechanisch windwiel; graanstortbak met electrische aandrijving. Naar verluidt zijn de electrische en mechanische installaties vanaf het moment van ingebruikname ongewijzigd gebleven.

In het aangebouwde pakhuis electrische en mechanische hijsinstallaties.

Waardering

De molenromp van molen De Hoop, gebouwd in 1721 en na brand in 1943 hersteld en voorzien van een voor die tijd moderne maalderijinrichting, later uitgebreid, is van algemeen belang vanwege:

- het bouwtype stellingmolen (een van de vroegste stenen molens in Zeeland);

- de molenbelt;

- de dominante ligging in dorpsbeeld en landschap (bakenwerking);

- de ontwikkeling van de molenfunctie door de maalinrichting;

- als zodanig is het ook een zeer herkenbare representant van deze typerende, eertijds algemene ontwikkeling.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen Romp

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Stellingmolen