Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522581
Complexnummer: 
522579 - R.K.Begraafplaats
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2001
Kadaster deel/nr: 
30035/180
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Bronckhorst
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Vorden
X-Y coördinaat: 
221450 - 457388

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De GRAFKAPEL van de familie Van Dorth tot Medler is gebouwd in 1865 in de stijl van de neogotiek, wellicht naar ontwerp van P.J.H. Cuypers, die in dezelfde tijd ook de kerk en de pastorie in Kranenburg bouwde.

Omschrijving

De eenbeukige GRAFKAPEL telt twee traveeën onder een zadeldak met leien in maasdekking. De kapel is opgetrokken uit rode baksteen, gemetseld in kruisverband en heeft een met een hardstenen lijst afgesloten gecementeerde plint. De gevels zijn voorzien van steunberen met versnijdingen en gemetselde afzaten, die zijn voorzien van tufstenen waterlijsten. De kapel heeft spitsboogvensters met schuin weglopende dagkanten, hardstenen lekdorpels en tufstenen traceringen met gekleurd glas-in-lood.

De VOORGEVEL wordt beëindigd door een tuitgevel met uitkragende schouderstukken. De bovenzijde van de tuitgevel is bedekt met lood. Tussen de steunberen bevindt zich de ingangspartij. De ingangspartij heeft een spitsboogvormige omlijsting en bestaat verder uit een dubbele houten deur met smeedijzeren sierbeslag in een zandstenen omlijsting met vellingkanten, die wordt afgesloten door een latei op consoles met peerkraalprofiel. Het tympaan boven de latei bevat een gebeeldhouwd zandstenen reliëf met een afbeelding van twee familiewapens, die worden vastgehouden door links een leeuw en rechts een hond. Boven de wapens is een kroon aangebracht. Rechts naast de ingangspartij is een steen ingemetseld met het jaartal '1865'. De kapel is toegankelijk via twee treden. Voor de treden ligt een hardstenen plaat die kan worden weggeschoven en dan vermoedelijk een trap blootlegt die toegang geeft tot de grafkelder. De LINKER ZIJGEVEL is door drie steunberen verdeel in twee traveeën en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een tandlijst en enkele uitspringende metselwerkranden. Bovenop de gevel bevindt zich een zinken goot. Het maaswerk in de twee vensters is verschillend en toont op diverse wijze vormgegeven visblazen en tootbogen.

De RECHTER ZIJGEVEL is op dezelfde wijze vormgegeven als de linker zijgevel.

De ACHTERGEVEL heeft tussen de twee steunberen een spitsboogvenster van hetzelfde type als in de zijgevels, maar met een anders vormgegeven tracering. Het glas-in-lood raam is modern. In de geveltop bevinden zich drie smalle, recht gesloten vensters, waarvan het middelste is voorzien van een persienne en de twee andere blind zijn uitgevoerd. Het INTERIEUR is gaaf bewaard gebleven.

Waardering

GRAFKAPEL uit 1865.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld in de stijl van de neogotiek met esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals goede verhoudingen en een bijzondere ornamentering.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de centrale ligging op de begraafplaats. De kapel heeft tevens ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het begraafplaatscomplex.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de grote rol die de familie Van Dorth tot Medler heeft gespeeld bij de ontwikkeling van Kranenburg in het algemeen en de R.K. begraafplaats in het bijzonder.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaEikenlaan2A7251 LTBijVorden

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenGrafkapel(H)Katholieke begraafplaats

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
VORDEND1811

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenFamiliegraf

Van Dorth tot Medler

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18651865exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Dorth tot Medler, van ; Gelderlandopdrachtgever