Vorden F 427
Bij Onsteinseweg 19, 7251 ML te Vorden

Inleiding

De PAARDENSTAL bij Huis HET ONSTEIN is gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw en vertoont gotiserende elementen zoals spitsboogramen met vorktracering.

De stal behoort tot de historische buitenplaats Het Onstein en is gelegen rechts van Huis Het Onstein aan het einde van een laantje dat voor het voorplein van Het Onstein langs loopt.

Omschrijving

De PAARDENSTAL heeft op een rechthoekig grondplan één bouwlaag en een zolder onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen en windveren.

De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen, gemetseld in kruisverband en voorzien van een gecementeerde plint, vlechtingen en smeedijzeren staafankers.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft in het midden een houten deur in een kozijn op hardstenen neuten. Boven de bovendorpel bevindt zich een spitsboogvormig tienruits gietijzeren bovenlicht met vorktracering. De deur wordt aan beide zijden geflankeerd door een venster met dezelfde vormgeving als het bovenlicht. In de top van de gevel bevindt zich een rond venster dat is gevuld met een houten plaat met snijwerk in hoogreliëf in de vorm van vier harten rondom een ruit.

De ZIJGEVELS zijn op dezelfde wijze vorm gegeven. De zijgevels hebben ieder drie segmentboogvormig afgesloten staldeuren. De deuren zijn deels tweedelig. Tussen de achterste twee bevindt zich een getoogd zesruits gietijzeren stalraam.

De ACHTERGEVEL is blind.

In het INTERIEUR is de gebintconstructie bewaard gebleven.

PAARDENSTAL uit het derde kwart van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een kleine paardenstal uit het derde kwart van de 19de eeuw met een bijzondere detaillering.

- Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Het Onstein en tevens van belang vanwege de markante ligging aan het einde van een zichtas.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw Paardenstal