Jutphaas D 4015
Nieuwegein, bij Rond het Fort 22

Onderdeel 3

Omschrijving

Het omgrachte hoofdgebouw is bereikbaar via een rood bakstenen BRUG met drie bogen, welke voorafgegaan wordt door een zeven treden tellende hardstenen trap. De keermuren zijn aan de bovenzijde voorzien van een hardstenen afdekplaat. De eenvoudige ijzeren brugleuningen zijn samengesteld uit twee regels en balustervormige spijlen, de ruimte tussen het brugdek en de onderste regel wordt opgevuld met sierlijk smeedijzeren krulwerk. Op het niveau van het souterrain bevindt zich vlak boven de waterspiegel een tweede brugdek, dat naar de dienstingang onder de hoofdingang leidt. Deze dienstbrug is vanaf het voorplein bereikbaar via een trap aan de linkerzijde van de brug. De brug dateert vermoedelijk uit de 18de eeuw.

De BRUG behorende tot de buitenplaats Rijnhuizen is van algemeen belang:

- vanwege de eenvoudige, sierlijke vormgeving;