Jutphaas D 4015
Bij Rond het Fort 22, 3439 MK te Nieuwegein

Onderdeel 4B

Inleiding

Aan de oostzijde van het voorplein liggen in elkaars verlengde, ter weerszijden van de oprijlaan naar het plein, twee uit rode baksteen opgetrokken, langgerekte bouwhuizen met een L-vormige plattegrond. Oorspronkelijk was de ruimte tussen beide gebouwen overspannen en fungeerde als toegangspoort naar het voorplein.

Omschrijving

Het zuidelijke BOUWHUIS bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een met gesmoorde oud-Hollandse pannen gedekt schilddak en dateert vermoedelijk uit de 17de eeuw. Het deel van het bouwhuis dat grenst aan de doorgang tussen de beide bouwhuizen was in gebruik als rijtuigenstalling. Dit deel heeft aan de voorpleinzijde een dubbele inrijdeur met fraai lijstwerk in Lodewijk XIV-stijl. Aansluitend op deze inrijdeur twee meerruits draaivensters met halfrond bovenlicht voorzien van een spaakroedenverdeling en een gewone toegangsdeur. De andere zijde van het bouwhuis was ingericht als dienstwoning, met dezelfde eenvoudige toegangsdeur en vensters. Aan de uiteinden van het bouwhuis een haaks geplaatste vierkante aanbouw onder een tentdak, voorzien van een toegangsdeur aan de voorpleinzijde, welke bereikbaar is via een trapje. De achtergevels van het bouwhuis is wat indeling betreft in de loop der tijd nogal veranderd. Foto's uit 1958 tonen ter hoogte van het koetshuisgedeelte een blinde muur en daarnaast hoge, dubbele, glazen deuren met getoogd bovenlicht: de oranjerie. Tegenwoordig is deze gevelwand voorzien van meerruits schuifvensters met één centrale deurpartij. Het bouwhuis wordt gedekt door een schilddak. Het dak is voorzien van enkele dakkapellen met meerruits schuifvensters, deels daterend uit de tijd van de restauratie/verbouwing die kort na 1958 plaats vond.

Het zuidelijke BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Rijnhuizen is van algemeen belang:

- vanwege de bijzondere, L-vormige plattegrond;