Heenvliet B 4848
Korte Welleweg 2, 3218 AZ te Heenvliet

Omschrijving

RUÏNE behorende tot de buitenplaats Huis te Heenvliet. Op een verhoogd en omgracht terrein staat een ruïne bestaande uit de -ondergrondse- 14de/15de-eeuwse fundamenten van de voorburcht (poort en traptoren) en het -bovengrondse- muurwerk van een zeer sterke in oorsprong 13de-eeuwse donjon met ca.2.5 meter dikke muren opgebouwd uit kloostermoppen in Vlaams verband. De burcht is in 1572 verwoest en tot een ruïne vervallen. De op rechthoekige grondslag opgetrokken woontoren met torens op de hoeken is gebouwd op een fundament van poeren verbonden door grondbogen, die onder de waterspiegel en het talud vallen; de torens rusten op uitkragende boogjes; de tweede laag vormde het eigenlijke woonvertrek (eerste laag is kelder) herkenbaar aan de schouw en rookkanaal. Zuidoost toren met wenteltrap; zuidwest toren gebouwd omstreeks 1500 een torenkamer (kelder); overige torens zijn zware versterkingen alleen te bereiken via de weergang en bedoeld voor militaire doeleinden. Aan de oostzijde is een smalle ingang voorzien van een constructie voor een valhek. INWENDIG een vierkante ruimte (kelder) met driezijdig afgesloten kaarsnissen, gevelopeningen, sporen van een schouw en rookkanaal in de noordmuur, in de westmuur een smalle koker (waterput); in de zuidwest toren een overkoepelde ruimte toegankelijk via een eikenhouten deur; in de zuidoost toren een wenteltrap met schietgaten.

RUÏNE van algemeen belang:

- vanwege de archeologische waarde;