522623 - Meer en Berg/Mariënheuvel
Heemstede C 5136
Bij Glipper Dreef 197, 2104 WG te Heemstede

Omschrijving onderdeel 3a: INRIJHEK MET AANSLUITENDE TUINMUUR.

Omschrijving

Het omstreeks 1730 door D. Marot ontworpen INRIJHEK bestaat uit twee wijd uit elkaar staande hekstijlen. De stijlen zijn bekleed met natuursteen in een blokkenpatroon met ingezwenkte hoeken. Onder de bekroning bevindt zich het wapenschild De Neufville. De bekroning bestaat uit een gedrukte pompoenvorm met een rand van accanthusblad. Binnen de hekpijlers staat het fraai gedecoreerde smeedijzeren hek, bestaande uit aan beide zijden een vastdeel en een draaiend deel. Aan de buitenzijde staan twee kanonslopen bij wijze van schamppalen voor het hek. Het hek is gerestaureerd. Aansluitend aan het hek is een tuinmuur gemetseld bestaande uit muurdammen waartussen gemetselde velden afgesloten met een tandlijst en daarboven een natuurstenen lijst. Deze opzet is conform die uit de 18de eeuw, maar delen van de muur zijn vernieuwd dan wel geheel nieuw zoals ter plaatse van het afgebroken huis Meer en Berg.

Meest oorspronkelijk is het zuidelijke deel m.n. in combinatie met het kleine (portiers ?)huisje en het vierkante dienstgebouw.

Het INRIJHEK MET AANSLUITENDE TUINMUUR is van algemeen belang:

- vanwege zijn plaats in het oeuvre van D. Marot;