522623 - Meer en Berg/Mariënheuvel
Heemstede C 5055 A1
Heemstede C 5055 A4
Heemstede C 5055 A2
Bij Glipper Dreef 199, 2104 WG te Heemstede

)mschrijving onderdeel 5: KOEPEL.

Omschrijving

Restant van een grote KOEPEL of koepelkamer uit de eerste helft van de 18de eeuw, bestaande uit de drie uitgebouwde zijden van een hoger gelegen begane grond boven een kelderverdieping. Het metselwerk is uitgevoerd met geblokte hoeklisenen en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een kroonlijst waarboven een gemetselde attiek met spaarvelden. Boven het rechte muurvlak is de kroonlijst in getoogde vorm uitgevoerd. Aan alle drie de zijden zijn de vensters dichtgemetseld. Boven het venster in het rechte muurvlak is een fors kuifstuk in natuursteen aangebracht. Dit geheel wordt thans gecompleteerd in hedendaagse (XXd) vormgegeven architectuur. Het aansluitende muurwerk aan weerszijden van de koepel verbindt de dienstwoning en het koetshuis met elkaar. Hierin zijn cirkelvormige spaarvelden aangebracht.

De KOEPEL is van algemeen belang:

- vanwege de monumentale vormgeving;