522623 - Meer en Berg/Mariënheuvel
Heemstede C 4651
Glipper Dreef 205, 2104 WG te Heemstede

Omschrijving onderdeel 6: WONING, genaamd "Meerzicht".

Omschrijving

De WONING "Meerzicht" is een restant van het 17de-eeuwse huis Meer en Berg. Op de tekening van de tuinaanleg van Marot is dit schetsmatig te zien. Het stond ten noorden van het inrijhek. De plattegrond was niet zuiver symmetrisch. Centraal lag een achtzijdig uitgebouwde koepelkamer met aan weerszijden een klein vertrek. Aan de zuidzijde sloot hierop een vierkant bouwdeel aan. Aan de noordzijde een wat groter rechthoekig bouwdeel. Dit laatste nu is het gebouw dat er thans nog staat. Het gebouw is vijf traveeën breed en twee bouwlagen hoog. Het wordt gedekt door een met pannen belegd schilddak met vier hoekschoorstenen en dakkapellen. Met uitzondering van de voorgevel is het huis gepleisterd. Het metselwerk van de voorgevel is bij een restauratie geheel vernieuwd. Toen zijn ook de vensters in een nieuwe vormgeving aangebracht. Tegen de noordgevel is een kleine aanbouw gebouwd.

De WONING "Meerzicht" is van algemeen belang als restant van het voormalige huis Meer en Berg.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. woning "Meerzicht"