514184 - Merwedekanaal
Catharijne C 10114
Utrecht, Everard Meijsterlaan BY 1, over Merwedekanaal

Omschrijving

DUBBELE OPHAALBRUG uit 1885-1886, gebouwd bij de aanleg van de sluis in het Merwedekanaal. Beide bruggen zijn vervaardigd volgens het technische principe van hameipoort met balans en van vakwerkliggers voorziene priemen. De lassen zijn alle geklonken. De hameipoorten hebben een gietijzeren decoratie en worden door dubbele langsschoren gesteund

N.b. Het brugdek is vernieuwd

Waardering

Dubbele ophaalbrug van algemeen belang vanwege de vormgevingswaarde als typologisch voorbeeld van een goed en gaaf bewaarde ophaalbrug eind 19de eeuw. Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een civieltechnische ontwikkeling. Van ensemblewaarde als onderdeel van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C)