522644 - Parochiecomplex
Vaassen C 3767
Pastoor Hagenstraat 1, 8171 AH te Vaassen

Omschrijving

Klein en sober SCHOOLGEBOUW op rechthoekig grondplan, één bouwlaag hoog en afgedekt met een plat dak. De afwatering vindt plaats via overstekende bakgoten. De gevels met hoog trasraam zijn opgetrokken in rode baksteen en worden verlevendigd door sober siermetselwerk. Alle vensters en deuren zijn gewijzigd binnen de oorspronkelijke kozijnen. De venster worden aan de bovenzijde afgesloten door gemetselde, rechte hanenkammen.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL aan de pastoor Hagenstraat kenmerkt zich door grote klaslokaalvensters aan weerszijden van een licht vooruitspringend middenrisaliet, dat is afgesloten door een boven de daklijst uitstekende, gemetselde opbouw met hoekstukken. In een verdiept portiek ligt de entree, met een vernieuwde deur.

De RECHTER ZIJGEVEL is blind.

De LINKER ZIJGEVEL is blind en bezit een vermoedelijk latere aanbouw waarin een garage is ondergebracht.

De ACHTERGEVEL bezit enkele vernieuwde vensters binnen de oorspronkelijke kozijnen.

Het INTERIEUR is gewijzigd ten behoeve van de nieuwe functie.

Klein SCHOOLGEBOUW (complexonderdeel E) uit 1929

-Van architectuurhistorische waarde als goed en in hoofdvorm gaaf bewaard voorbeeld van een klein schoolgebouw bij een parochiecomplex. Het gebouw is van een veel voorkomend sober uitgevoerd type, waarbij decoratief metselwerk is toegepast in de voorgevel en de ingangspartij. Het schooltje heeft een voor de bouwtijd kenmerkende opbouw en detaillering. De oorspronkelijke functie van het gebouw is onder meer herkenbaar door de grote vensters in de voorgevel.

-Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het parochiecomplex St. Martinus, waarbij de ensemblewaarden van het schoolgebouw in relatie met de andere complexonderdelen van belang zijn. Het gebouw is belangrijk voor het instandhouden van de samenhang van het complex.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het parochiecomplex St. Martinus dat verbonden is met een religieuze en sociaal-maatschappelijke ontwikkeling.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Kleuterschool