Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522654
Complexnummer
522651 - Geelmolen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82869/166
Kadastrale aanduiding
Vaassen F 1018
Elspeterweg 42, 8171 EV te Vaassen

Omschrijving

De WATERPOMP bestaat uit een gemetselde drinkbak met gepleisterde spatrand. In het midden van de bak bevindt zich de pomp in de vorm van een gemetselde, vierzijdige pijler, met een iets uitgemetseld basement en een natuurstenen bekroning voorzien van ingesneden ornament. In de buitenrand van de bak zijn ringen bevestigd, ten behoeve van het vastleggen van de paarden. Tuit en zwengel van de pomp zijn verdwenen.

Waardering

Voormalige WATERPOMP (complexonderdeel C) uit 1911

- Van architectuurhistorische waarde als bijzonder typologisch voorbeeld van een waterpomp uit het begin van de twintigste eeuw, die opvalt vanwege het materiaalgebruik en het toegepaste ornament dat aansluit bij de stijl van de gebouwen van het complex.

- Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het complex dat in het historisch gegroeide buitengebied ten westen van het dorp Vaassen een belangrijke beeldbepalende rol speelt. Er is sprake van een grote ensemblewerking in samenhang met de andere complexonderdelen.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat vanwege de bestemming is verbonden met een agrarische en sociaal-maatschappelijke ontwikkeling.

y

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522651. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Drinkbak

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1911
1911
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hellendoorn, J.J. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur