Hilversum N 9606
Kerkbrink 4, 1211 BX te Hilversum

Inleiding

CATECHISATIELOKAAL, behorende tot het kerkcomplex 'Grote Kerk', gebouwd in de negentiende eeuw in eclectische stijl en gerestaureerd in 1976, beeldbepalend gesitueerd, oorspronkelijk vrijstaand, aan de noordwestzijde van de kerk aan de Oude Torenstraat, verbonden met een aanbouw, gebouwd in 1977, aan de noordzijde van de kerk.

Omschrijving

Het catechisatielokaal is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft een hoogte van één bouwlaag onder schilddak. De gevels zijn gepleisterd en worden geleed door schijnvoegen, lisenen en hoeklisenen, waarboven gesneden Corinthische consoles onder de gootlijst. De voorgevel (W) bevat in het midden een dubbele houten schijndeur waarboven een kroonlijst op consoles, aan weerszijden geflankeerd door een venster.

De linker zijgevel (N) grenst gedeeltelijk aan de pastorie, Oude Torenstraat 6, en bevat rechts een venster.

De rechter zijgevel (Z) bevat drie vensterassen.

De achtergevel (O) grenst aan de aanbouw, toegankelijk via een deur.

Waardering

Het catechisatielokaal is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als functioneel-ruimtelijk onderdeel van het kerkcomplex 'Grote Kerk' en als catechisatielokaal in eclectische stijl uit de negentiende eeuw.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Catechisatielokaal Nederlandse Hervormde Kerk

restauratie