Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522706
Complexnummer
522705 - Sonneheerdt
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82638/171
Kadastrale aanduiding
Hilversum I 2809
Hertog Hendriklaan 8, 1217 CT te Hilversum

Omschrijving

Inleiding

VILLA 'Sonneheerdt', behorend tot het complex 'Sonneheerdt', gebouwd in neoclassicistische stijl in 1910 naar het ontwerp van E. Verschuyl, terugliggend en beeldbepalend gesitueerd in de as van de Nimrodlaan aan de noordzijde van de Hertog Hendriklaan in het Nimrodpark. Het grote terrein was oorspronkelijk halfcirkelvormig, terwijl in de loop der tijd aan de oost- en westzijde enkele woonhuizen werden gebouwd. De toegang tot het terrein bevindt zich aan de zuidoostzijde van de villa, de oprijlaan loopt in een boog naar de toegang in de oostgevel.

Omschrijving

Villa, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de west-, en noordwestzijde, en serre aan de westzijde, bevattende een kelder, begane grond, verdieping en zolderverdieping onder schilddak bedekt met blauwe Engelse leien. In het midden en aan de noord- en oostzijde is een schoorsteen geplaatst met trogwelfjes en aanrazeringen. Op de schoorsteen in het midden is een ijzeren decoratieve afsluiting geplaatst. De dakkapellen worden afgesloten door een fronton. De gevels zijn opgetrokken in rode verblendsteen op een plint. De bovenlichten bevatten glas-in-loodramen.

De voorgevel (Z) heeft een symmetrische indeling en bevat hoekrisalieten, afgesloten door een fronton met tandlijst en ronde vensters. Op de begane grond bevinden zich trapeziumvormige erkers waarvan het dak dienst doet als balkon, bereikbaar via openslaande deuren met zijlichten. De hekpijlers van de decoratieve ijzeren balustrade hebben een hardstenen deksteen. In het gevelvlak tussen de risalieten zijn op de begane grond drie paar openslaande deuren met bovenlicht geplaatst, op de verdieping twee schuif- en een stolpvenster. Op het fries onder de brede geprofileerde gootlijst met tandlijst is de naam van de villa geschilderd in sierletters: 'Sonneheerdt'. In het dakvlak is in het midden een grote dakkapel geplaatst. Vóór dit middengedeelte is een verhoogd terras gemaakt dat aan weerszijden via een trap van drie natuurstenen treden is te bereiken en een halfronde afsluiting heeft. Het terras is eveneens bereikbaar via een deur in de erkers. De opengewerkte borstwering die het terras omgeeft bestaat uit rode verblendsteen en natuursteen.

De linker zijgevel (W) bevat aan de rechterzijde een grote serre waarvan het dak dienst doet als balkon, bereikbaar via een deur met bovenlicht. De vensters van de serre hebben glas-in-loodramen. De deuren in de westgevel van de serre zijn bereikbaar via twee treden. Aan de linkerzijde bevindt zich de aanbouw. In het midden is een smalle risaliet ontworpen met stolpvenster op de verdieping en waarvan het dak dienst doet als balkon, bereikbaar via de dakkapel. Links en rechts is eveneens een dakkapel met twee vensters geplaatst. De balkons, omgeven door een decoratieve ijzeren balustrade tussen bakstenen hekpijlers worden verbonden door een brandtrap.

De rechter zijgevel (O) bevat de rechts uit het midden geplaatste ingangspartij, bereikbaar via drie natuurstenen treden. De houten deur wordt aan weerszijden geflankeerd door een venster met gekleurde glas-in-loodramen. Het geheel bevindt zich onder een driedelig halfrond bovenlicht met gekleurde glas-in-loodramen. De ontlastingsboog bevat sluitstenen van Oberkirchner zandsteen in de vorm van consoles. Op de eerste verdieping is een venster geplaatst. Rechts bevindt zich zowel op de begane grond als de verdieping een boogvormige erker. Links is een lage aanbouw geplaatst onder zadeldak met een smal venster aan de noord- en zuidzijde. De schoorsteen is zichtbaar in de gevel van het hoofdvolume. In het dakvlak bevinden zich drie dakkapellen.

De achtergevel (N) bevat rechts de enkele malen uitgebreide eenlaags aanbouw onder zadeldak. De gevel van het hoofdvolume bevat in het midden een risalerende schoorsteen. Links daarvan bevinden zich een smal venster met bovenlicht geflankeerd door vensters met diefijzer, en een driezijdige houten erker op de verdieping. Rechts van de schoorsteen bevindt zich een koekoek. Het trappenhuis wordt verlicht door een driedelig venster met in de bovenlichten gekleurd glas-in-lood, en door een drielichtvenster met gekleurde glas-in-loodramen onder de daklijst. In het dakvlak bevinden zich twee dakkapellen.

Waardering

Villa 'Sonneheerdt', hoofdonderdeel van het gelijknamige complex, is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in neoclassicistische stijl uit het eerste kwart van de twintigste eeuw en als onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van villaparken, beeldbepalend gesitueerd in de as van de Nimrodlaan in het Nimrodpark.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522705. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1910
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Verschuyl, E ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur