Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522745
Complexnummer
522743 - Soestdijkerstraatweg 145
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82644/179
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Hilversum C 10010
Soestdijkerstraatweg 147, 1213 VZ te Hilversum

Omschrijving

Inleiding

SCHUUR, behorende tot het boerderijcomplex "Soestdijkerstraatweg 145", gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in neoclassicistische stijl met vakwerkelementen. De schuur is op kleine afstand aan de noordwestzijde van de boerderij gesitueerd. Enkele geveldelen zijn later vernieuwd.

Omschrijving

De schuur is opgetrokken ter hoogte van een bouwlaag en een kapverdieping op een rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de noordwestzijde onder doorgezet dakvlak van het zadeldak, bedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het voorste gedeelte van de in rode baksteen opgetrokken gevels is gepleisterd. De houten elementen van het voorste gedeelte, zoals windveer, schoren bovenaan de lisenen, en de luifel boven het venster in de zuidwestgevel zijn uitgevoerd in decoratief snijwerk. Het klavermotief is een terugkerend element in de luiken en de schoren. De voorgevel (ZW) bevat in het midden een venster in kruiskozijn met lage bovenlichten onder een luifel op gesneden steunen. De overstekende daklijst, met makelaar, waaronder beschot rond met luiken af te sluiten opening naar zoldergedeelte op het iets risalerende geveldeel boven de begane grond, en beschot verder naar voren geplaatst in de top, steunt op dubbele gesneden steunen die geplaatst zijn bovenaan de hoeklisenen. De linker zijgevel (NW) bevat achter het gepleisterde gedeelte de aanbouw waarin deuren en vensters.

De rechter zijgevel (ZO) bevat in het voorste gedeelte een deur met bovenlicht met dubbele kruisroede. In het achterste gedeelte twee grote openingen en twee deuren.

De achtergevel (NO) bevat enkele ramen en een deur.

Waardering

De schuur is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een schuur in neoclassicistische bouwtrant met een rijke, in vakwerk uitgevoerde, detaillering, gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw en als onderdeel van het boerderijcomplex "Soestdijkerstraatweg 145", gesitueerd in een bosrijke omgeving met bouwland aan de achterzijde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522743. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1940
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
invloeden
Neo-Classicisme
stijlzuiver