Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522750
Complexnummer
522749 - Kruisheide
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82645/72
Kadastrale aanduiding
Hilversum K 2564
Larixlaan 5, 1213 SZ te Hilversum

Omschrijving

Inleiding

VILLA, "Kruisheide", hoofdonderdeel van het complex "Kruisheide", in Neoclassicistische stijl, gebouwd naar het ontwerp van J. van der Lip in 1914 met verbouwing door W. Hamdorff in 1938. De villa is gesitueerd op een groot terrein tussen de Larixlaan, Bremlaan en de Utrechtseweg, aan de oostzijde van de Larixlaan.

NB: De eigenaar heeft geen toestemming gegeven het pand te bezoeken en te documenteren.

Omschrijving

Villa, opgetrokken op vrijwel rechthoekige plattegrond met risalerend volume links aan de voorzijde en met latere aan- en verbouwen, waarvan de belangrijkste in 1938 werden uitgevoerd door W. Hamdorff, in rode baksteen onder samengestelde kap, bedekt met gesmoorde pannen. Het hoofdvolume, onder asymmetrische schildkap met de noklijn evenwijdig aan de weg, bevat twee schoorstenen op de hoeken van de nok. De houten vensters hebben een roedenverdeling.

De iets risalerende middenpartij van de voorgevel (NW), is afgewerkt met natuursteen waarbij de rijk versierde bovenzijde de daklijst doorbreekt rond een ovaalvormig liggend venster. Ter weerszijden in het dakvlak een klein ovaalvormig venster. Op de begane grond een toegangsdeur met glas waarvoor een diefijzer in ondiepe portiek, geflankeerd door natuurstenen blokpilasters. Op de verdieping een venster. Het trappenhuis aan de linkerzijde wordt verlicht door drie lange, smalle vensters onder de daklijst. Risalerend een haaks op het hoofdvolume geplaatst bouwdeel onder steekkap aan de linkerzijde. De vensterpartij daarin op de verdieping op de westhoek steekt over en rust op bakstenen consoles. Aan de rechterzijde wordt het hoofdvolume geaccentueerd door een hoog opgaande risalerende schoorsteen, achter aanbouwen.

Waardering

De villa, hoofdonderdeel van het complex "Kruisheide", is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in Neoclassicistische bouwstijl uit 1914 naar het ontwerp van J. van der Lip met aan- en verbouwingen uit 1938 door W. Hamdorff, beeldbepalend gesitueerd op een groot terrein in het villapark Bosplein.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522749. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1914
1914
exact
verbouwing
1938
1938
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hamdorff, W. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Lip, J. van der ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur