Hilversum K 2550
Hilversum K 2553
Bremlaan 1, 1213 SW te Hilversum
Bremlaan 3, 1213 SW te Hilversum
Bremlaan 5, 1213 SW te Hilversum
Bremlaan 1 A, 1213 SW te Hilversum

Inleiding

Voormalig KOETSHUIS, behorende tot het complex "Kruisheide" waarin oorspronkelijk opgenomen een garage, koetshuis, stallen en koetsierswoning, gebouwd in 1920 in een herorientatie op traditionele bouwwijzen naar het ontwerp van H. Elzinga. Het koetshuis is ten zuidwesten van de villa beeldbepalend gelegen aan het plein 't Hoogt, aan de oostzijde van de Bremlaan op de hoek van de Bremlaan en de Larixlaan. Oorspronkelijk was het voorplein van het koetshuis bereikbaar via een oprijlaan vanaf de Larixlaan, aan de rechterzijde van de villa.

NB: De eigenaar heeft geen toestemming gegeven het pand te bezoeken en te documenteren.

Omschrijving

Voormalig koetshuis, opgetrokken op een asymmetrische U-vormige plattegrond met de korte zijde aan de oostzijde en het voorplein omsluitend, in rode baksteen ter hoogte van een bouwlaag en een zolderverdieping onder een ver overstekende rieten kap met oorspronkelijk vleermuisdakkapellen en enkele dakkapellen met rechte vensters. De windveren zijn decoratief gesneden. De gevels zijn op de hoeken voorzien van steunbeerachtige pilasters. Het oorspronkelijke koetshuis (middendeel) wordt geaccentueerd door een open lantaarn op bakstenen voet onder rieten kapje op de nok van het dak. De houten vensters met houten lateien en vensterbanken, hadden oorspronkelijk alle ramen met roedenverdeling en waren voorzien van luiken. De westgevel aan de Bremlaan bevat drie erkers van verschillende omvang op een bakstenen plint (oorspronkelijke koetshuis, stallen en kamer). Aan de westzijde en de oostzijde bevinden zich twee topgevels aan weerszijden en aan de zuidzijde een met wolfeind, aan de noordzijde drie (uiteinden U-vorm met beschot en middendeel met wolfeind).

De noordgevel bevat in het midden in de topgevel onder de lantaarn op de begane grond de boogvormige inrijdeuren met links en rechts een venster. Onder de dakrand een driezijdige erkerachtige vensteruitbouw op gesneden consoles. Aan de noordzijde van de lange U-poot gedeeltelijk gewijzigde indeling met openslaande deuren en vensters, terwijl de oorspronkelijke garagedeuren aan de korte zijde in 1932 zijn vervangen waarbij het driedelige venster onder het beschot van de topgevel is behouden.

De oostgevel aan het voorplein is in 1932 gewijzigd door C. Trappenburg, waarbij de bogen in de kap boven de bovenlichten van de oorspronkelijke deuren, nog zichtbaar zijn. De nog aanwezige toegang gaf toegang tot een schuur. In de topgevel vensterreeks op begane grond en verdieping. In de topgevel aan de oostzijde van de korte U-poot een deur en vensters.

De zuidgevel bevat in het midden een topgevel. De openslaande deuren op de verdieping met zijvensters zijn nog aanwezig. In het dakvlak twee dakkapellen met dubbel venster.

De westgevel aan de Bremlaan bevat in het midden een veelhoekige erker onder aangekapt puntdak. De toegang links daarvan is oorspronkelijk. In de linker topgevel een kleine hoekige erker over twee bouwlagen. Op de begane grond links en rechts een venster, op de verdieping links en rechts een venster, aansluitend aan de erker. In de rechter topgevel links een trapeziumvormige erker, rechts en op de verdieping een venster.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een koetshuis in een herorientatie op traditionele bouwwijzen uit 1920 naar het ontwerp van H. Elzinga, en als onderdeel van het complex "Kruisheide", beeldbepalend gesitueerd op een groot terrein in het villapark Bosplein.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Elzinga, H. ; Noord-Holland