Hilversum H 4195
Loosdrechtse Bos 13, 1213 RH te Hilversum

Inleiding

Het houten LANDHUIS 'De Pampahoeve' in Engelse Landhuisstijl is omstreeks 1911 gebouwd in opdracht van Smidt. Het huis is als bouwpakket van de firma Boulton & Paul Ltd. uit Ipswich, Engeland, geïmporteerd. In 1919 is het landhuis in gebruik genomen als directeursvilla en onderkomen voor de eerste patiënten van het sanatorium en de nazorgkolonie Zonnestraal.

Het landhuis ligt ten noordwesten van het sanatoriumcomplex met de voorgevel naar het noordoosten georiënteerd. Voor het pand bevindt zich een open ruimte met een cirkelvormig grasperk. Aan de achterzijde een eenvoudige tuinaanleg met door bomen en struiken geflankeerd gazon en een klein vierkant bassin.

Omschrijving

Het landhuis is over één en deels twee bouwlagen opgetrokken vanuit een nagenoeg rechthoekige plattegrond met lage aanbouw aan de noordwestzijde. De gevels zijn opgetrokken in horizontale donker gebeitste houten delen op een gemetselde fundering. Het samengestelde schilddak met steekkappen boven de verschillende risalieten en dakkapellen is met riet gedekt, op de nokken oranje vorstpannen. De vensters bestaan grotendeels uit samengestelde kozijnen met kleine rechthoekige glas-in-loodramen. Een deel van de vensterpartijen kraagt iets uit en wordt ondersteund door kleine consoles. In het midden van de voorgevel (NO) de hoofdentree onder een verlengd gedeelte van het dakschild tussen twee risalieten onder steekkappen. Boven de deur, die wordt geflankeerd door twee vensters met kleine roedenverdeling, een dakkapel met vierdelig venster. De rechter risaliet heeft een topgevel onder zadeldak en bevat op de begane grond en verdieping asymmetrisch geplaatste enkele en samengestelde vensters, deels iets uitkragend. Boven de begane grondvensters een houten afzaat en boven de verdiepingsvensters in de geveltop een overstek op kleine consoles. De linker risaliet wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak. Op de begane grond en verdieping enkele en samengestelde vensters, waaronder rechts in de gevel een driedelig traplicht met bovenlichten. Boven de vensters een afzaat op kleine consoles.

In de rechter zijgevel (NW) links een enkel en een gekoppeld venster en rechts daarvan een risaliet onder schilddak. Op de begane grond voor de risaliet een kleine uitbouw onder lessenaardak met deur en vierdelig venster. Op de verdieping een dubbel en een vierdelig venster en rechts een klein topgeveltje onder steekkap. De éénlaagse aanbouw wordt gedekt door twee haaks op elkaar aansluitende rietgedekte zadeldaken. In de noordoostgevel van de aanbouw links een vierdelig venster en rechts in de puntgevel een garagedeur. De vensters hebben een afwijkende tweeruits roedenverdeling.

De achtergevel (ZW) telt vier vensterassen met voor de middelste twee een veranda met houten standvinken die het dakschild ondersteunen. Rechts van de veranda een risaliet met erker en bovenop een balkon. In de geveltop vakwerk en een dubbele glasdeur met boven- en zijlichten naar het balkon. Links in de gevel beganegronds een driedelig venster, geflankeerd door smalle kleine venstertjes. In het midden van de gevel een grote samengestelde vensterpartij en een deur en een dubbele deur in een samengesteld kozijn met boven- en zijlichten. De deuren geven toegang tot de veranda. In het dakschild boven de veranda rechts een dakkapel met zesdelig venster onder schilddak en links een dakkapel onder zadeldak met vierdelig venster. De linker zijgevel (ZO) telt drie vensterassen waarvan de middelste in een risaliet onder schilddak met grote dakkapel onder zadeldak. In de risaliet een zesdelig venster en in de dakkapel een vierdelig venster met boven de middelste twee bovenlichten. In de flankerende vensterassen beganegronds driedelige vensters en daarboven dakkapellen onder opgelicht dakschild, eveneens met driedelig venster, links met kleine bovenlichten. Vier gemetselde schoorstenen in het samengestelde dak.

Voor de achter- en rechter zijgevel een gemetseld terras, rechts met fonteintje.

Waardering

Het houten landhuis "Pampahoeve" is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als nagenoeg gaaf bewaard voorbeeld van een in 1911 als bouwpakket geïmporteerd houten landhuis in Engelse Landhuisstijl en als eerste in gebruik genomen onderdeel van het complex Zonnestraal.

Nee Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Sanatorium
Nee Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Ziekenhuis