Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522757
Complexnummer
522753 - Zonnestraal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82640/10
Kadastrale aanduiding
Hilversum H 3823
Hilversum H 3822
Hilversum H 3824
Loosdrechtse Bos 27, 1213 RH te Hilversum
Loosdrechtse Bos 29, 1213 RH te Hilversum
Loosdrechtse Bos 31, 1213 RH te Hilversum

Omschrijving

Inleiding

Blokje van drie NAZORGWONINGEN, onderdeel van het complex Zonnestraal en gebouwd naar ontwerp van B. Bijvoet in 1938-1939 in de trant van het Nieuwe Bouwen. De woningen waren bestemd voor de nazorgpatiënten die op Zonnestraal bleven werken en wonen met hun gezinnen. Het blokje is gesitueerd ten noordoosten van de oprijlaan, niet ver van de hoofdentree aan de Van Ghentlaan.

Omschrijving

De nazorgwoningen vormen een rechthoekig bouwvolume van twee bouwlagen onder plat dak met overstek. De noord, oost- en westgevel zijn opgetrokken in wit gesausde baksteen, de zuidgevel telt drie traveeën bestaande uit grote glaspuien met gesloten borstweringen tussen wit gesausde lisenen, die iets boven het platte dak uitsteken. In de asymmetrisch ingedeelde noordgevel beganegronds de entreepartijen met oorspronkelijke geverniste deuren en samengestelde stalen vensters met roedenverdeling. De deels in staal uitgevoerde verdiepingvensters zijn voorzien van uitzetramen en stolpramen. De grote radvensters met stalen kozijnen verlichten de achtergelegen trappenhuizen. De westgevel is geheel blind en in de oostgevel bevindt zich een grote dubbele deur.

Waardering

Het blok van drie nazorgwoningen is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zonnestraal. De vormgeving in de trant van het Nieuwe Bouwen is kenmerkend voor het oeuvre van B. Bijvoet en sluit stilistisch aan op de gebouwen van J. Duiker.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522753. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1939
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Bijvoet, B. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur