Hilversum H 4195
Loosdrechtse Bos 7, 1213 RH te Hilversum

Inleiding

TBC-HUISJE (boshutje) van het open type, bestemd voor de nazorgpatienten, omstreeks 1927 gebouwd naar ontwerp van J. Duiker. Het zogenaamde boshutje is onderdeel van het complex Zonnestraal en bevindt zich naast de zuidwestgevel van de Pampahoeve en is exemplarisch voor de overige boshutjes die nog verspreid over het terrein staan, merendeels in gebruik als tuinschuurtje bij de woningen.

Omschrijving

Klein kubusvormig TBC-huisje opgetrokken uit horizontale en vertikale houten delen op een vierkante plattegrond onder een schilddakje met verhoogd middendeel voorzien van kleine uileborden. In de deels open voorgevel een halve deur onder luifel, geflankeerd door grote om de hoek lopende vensteropeningen.

Waardering

Het boshutje uit omstreeks 1927 is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische waarde als grotendeels gaaf bewaard TBC-huisje en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zonnestraal, gebouwd naar ontwerp van J. Duiker.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Tbc-huisje

Functionalisme