Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522770
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Dagblad de Gooi en Eemlander
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82641/57
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140697 - 470872

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

KANTOORGEBOUW van het 'Dagblad de Gooi en Eemlander', gebouwd in 1928 in de stijl van de Amsterdamse School naar het ontwerp van J. van Laren, in opdracht van de directeur van de N.V. 'De Gooi en Eemlander', H.G. van der Wijk. De gekleurde glas-in-loodramen zijn vervaardigd door Winkelman te Amsterdam (J. van Staveren). Het pand is gesitueerd aan de oostzijde van de Groest in het centrum van Hilversum.

Omschrijving

Kantoorgebouw, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in drie bouwlagen en een tussenverdieping en horizontaal afgesloten. De gevels zijn opgetrokken in klinkers.

De iets schuin lopende voorgevel (W) bevat op de begane grond schuifdeuren die de oorspronkelijke tourniquet hebben vervangen, bereikbaar via drie natuurstenen treden. De deur- en vensterkozijnen van de vensters die de ingang flankeren, zijn van natuursteen. Links en rechts een venster met gekleurd glas-in-loodraam met voorstellingen uit het drukproces (links loodzetmachine, rechts drukpers). De gemetselde hoeklisenen bevatten een natuurstenen brievenbus boven de plint en worden afgesloten door een natuurstenen blok op ongeveer tweederde van de gevel. Boven de ingang bevindt zich tussen de lisenen een natuurstenen latei, voorzien van zes beeldhouwwerkjes. Daarboven bevatten drie vensters gekleurde glas-in-loodramen met voorstellingen uit het drukproces (matrijsenmachine, de uitvinder van de drukkunst L.J. Koster? en loodsmelterij). De drie vensters op de verdieping bevatten oorspronkelijk eveneens gekleurde glas-in-loodramen. De vensterbanken en lateien zijn van natuursteen, de ellipsvormige pilasters op de muurdammen worden afgesloten door een natuurstenen blok. Op het bovenste gedeelte van de gevel zijn met bladgoud afgewerkte letters aangebracht: 'Dagblad de Gooi en Eemlander'. De gevelrand is uitgevoerd in siermetselwerk en heeft een keramische afdekking. Aan de linkerzijde staat nog een vlaggestok in decoratieve smeedijzeren houders.

De linker zijgevel (N) grenst aan Groest 19/Leeuwenstraat 57.

De rechter zijgevel (Z) bevat een vierdelig venster.

De achtergevel (O) bevat op elk van de drie bouwlagen en de tussenverdieping een driedelig venster. Het trappenhuis aan de rechterzijde wordt verlicht door vensters op de tweede en derde laag.

Het oorspronkelijke interieur omvat onder meer het trappenhuis met gesneden trapbalustrade met pijler die wordt bekroond door gesneden beeldhouwwerk (steenbok met vrouw), houten deuren en deurkozijnen. Op de begane grond de balie met marmeren blad op houten onderstel waarin aan de achterzijde kasten, en met ijzeren baliehekken met drie openingen (advertenties, kleine advertenties/losse nummers en advertenties, terwijl de vierde (abonnementen) later is toegevoegd. De ruimte achter de balie, waar zich een leesplank en kalender bevinden, is bereikbaar via een ijzeren deur, bekroond door een ijzeren haan. In de hal de ombouw van de tourniquet, tegen de noordwand een houten bank waarboven een natuurstenen plaquette met de wapens van de gemeenten waar het dagblad de Gooi en Eemlander verschijnt en de tekst: '1928/de Gooi en Eemlander werd/in 1870 opgericht als weekblad door Johannes Geradts en verschijnt sinds 1922 als/dagblad onder leiding van/H.G. van der Wijk directeur en/A. Klene. cossa pres. coms-'. Tegen de zuidwand een leesmeubel waar(links)boven een natuurstenen plaquette met man met trompet op paard en de tekst: 'salus populi/suprema lex/de Gooi en Eemlander 1871-1946'.

Waardering

Het kantoorgebouw van het 'Dagblad De Gooi en Eemlander' is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische, alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een kantoorgebouw uit het tweede kwart van de twintigste eeuw, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School naar het ontwerp van J. van Laren, beeldbepalend gesitueerd aan de Groest in het centrum van Hilversum.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaGroest211211 CZCentrumHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorKantoorgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN1870

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19281928exactvervaardiging
19521952exactverbouwing
19551955exactverbouwing
19621962exactverbouwing
19801980exactverbouwing

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Laren, J. van ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Wijk, H.G. van der ; Noord-Hollandopdrachtgever
Winkelman ; Noord-Hollandglazenier

J. van Staveren