Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522771
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Emma-apotheek
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82641/76
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140757 - 470371

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WINKELWONING 'EMMA-APOTHEEK', bestaande uit apotheek en woning, gebouwd in 1920-1921 naar het ontwerp van H.F. Sijmons en Th. Rueter in de stijl van de Nieuwe Haagse school, vrijstaand en teruggerooid gesitueerd aan de zuidwestzijde van de Emmastraat op een terrein op de hoek van de Emmastraat en de Nassaulaan.

Omschrijving

Winkelwoning, opgebouwd uit kubische volumes onder platte daken met grote overstekken die ten opzichte van elkaar verschoven zijn, op een plattegrond die het terrein volgt dat grofweg een driehoekige vorm heeft, en met aanbouw aan de zuidwestzijde. Op de hoeken van de volumes zijn torentjes geplaatst, oorspronkelijk afgesloten door een afdekplaat, rustend op kleine bakstenen pijlers die aan de buitenzijde van de torentjes zichtbaar zijn. Het dak van het hoogste volume steekt ver over tussen de torentjes. Het winkelhuis bevat een kelder, begane grond en verdieping. Elke bouwlaag heeft een eigen kubische vorm, waarbij de oppervlakte steeds kleiner wordt. De noordwestgevel vertoont de meeste verspringingen. De gevels zijn opgetrokken in een ruwe geel-rode baksteen, terwijl banden in een ander metselverband zijn aangebracht. De houten vensters hebben een roedenverdeling.

De voorgevel (NO) heeft een trapsgewijze opbouw. Het laagste en smalste voorste volume is links uit het midden geplaatst en bevat op de begane grond in het midden de toegangsdeur. Ter weerszijden is een venster geplaatst zonder roedenverdeling. Het geveldeel onder de vensters is opgetrokken in sierverband. Daarboven is een reeks van zes vensters geplaatst met decoratieve roedenverdeling en gekleurde glas-in-loodramen. De loggia daarboven is dichtgezet. De sierband langs de gevelrand bestaat uit uitspringende banden van baksteen. Op de verdieping is direct boven het platte dak van de loggia een reeks kleine vensters geplaatst in het hogere volume. Het dak van dit volume doet dienst als balkon, bereikbaar via openslaande deuren vanuit het hoogste volume. Dit volume is breder zodat zich rechts op de eerste en tweede verdieping nog een venster bevindt, boven een volume met schuine noordwestgevel, waarin een vensterreeks, dat in de hoek is geplaatst.

De linker zijgevel (ZO) bevat in het iets teruggeplaatste voorste volume, waarvoor een bloembak, op de begane grond en de verdieping een venster. In het tweede volume op de begane grond een dubbel venster onder uitstekende rollaag, op de verdieping een venster. In het derde volume op de begane grond twee dubbele vensters onder uitstekende rollaag, op de verdieping een dubbel venster, aan weerszijden geflankeerd door een venster en op de derde bouwlaag een dubbel venster onder de sierband van uitspringende banden van donkere baksteen. De rechter zijgevel (NW) bevat rechts een risalerend smal volume ter hoogte van twee bouwlagen met links daarvan een kleinere kubus met dubbel venster en waartussen een bloembak.

De achtergevel (ZW) bevat in het midden een risaliet, reikend tot de sierband van het hoogste volume. In het middengedeelte is op de begane grond een deur ontworpen, op de verdieping en onder de dakrand een vensterreeks. Links en rechts bevinden zich vensters. In de gevel van het hoogste volume is links en rechts tegen de sierband een venster geplaatst. Op de begane grond bevindt zich geheel rechts, in een hoek, de toegangsdeur naar de woning onder luifel. Links bevindt zich de aanbouw.

Waardering

Winkelwoning 'EMMA-APOTHEEK' is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsmede typologische waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een apotheek annex woning in de stijl van de Nieuwe Haagse School uit het eerste kwart van de twintigste eeuw naar het ontwerp van H.F. Sijmons en Th. Rueter, beeldbepalend gesitueerd op de hoek van de Emmastraat en de Nassaulaan.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaEmmastraat261211 NGHilversum
NeeNassaulaan21211 NDHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapGezondheidszorgApotheek
Neeoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisWinkelwoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN1534

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeNieuwe Haagse schoolstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Bovenwoning

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19201921exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Rueter, Th. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Sijmons, H.P. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur