Hilversum N 3622
Boomberglaan 4, 1217 RR te Hilversum

Inleiding

VILLA in schilderachtige eclectische trant uit ca. 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, mogelijk ontworpen door J. de Groot, gesitueerd in villapark De Boomberg. De villa ligt op de hoek van de Boomberglaan en de Vondellaan in een grote tuin met bomen, langs de straat afgescheiden door een ijzeren tuinhek.

Omschrijving

Asymmetrische villa van twee bouwlagen op een nagenoeg vierkante plattegrond onder een afgeknot samengesteld schild-zadeldak met gesmoorde kruispannen, licht overstek en houten gesneden sierlijsten. Aan de achterzijde rechts een éénlaags bouwvolume onder dwars geplaatst flauw hellend zadeldak en links een plat afgedekte (bijkeuken)aanbouw. De gepleisterde gevels zijn boven de grijze plint voorzien van grote rechthoekige vakken met ruw kiezelpleisterwerk, waterlijsten en een cordonlijst. Onder de vensters een doorlopende horizontale band van glad gepleisterde friezen, op de begane grond met Maltezer en op de verdieping met Andreaskruizen. Overwegend schuifvensters en dubbele glasdeuren met recht gesloten bovenlichten onder in het pleisterwerk geaccentueerde hanekammen met sluitsteen en gedeeltelijk voorzien van persiennes.

De voorgevel (N) bevat links een hoog opgaand risaliet met afgesnoten hoeken en puntgevel. In de middelste vensteras van de risaliet dubbele glasdeuren, op de verdieping naar een houten balkon, en in de geveltop een keperboogvormig venster. In de schuine zijden smalle vensters. Rechts van de risaliet een gedeelte van twee bouwlagen met dubbele glasdeuren in een samengesteld kozijn met boven- en zijlichten. Beganegronds een gedeeltelijk open houten veranda met afgesnoten hoeken waarin vensters met sierroedenverdeling.

De rechter zijgevel (W) telt drie vensterassen, waarvan de linker in een risaliet met puntgevel. Onder het overstekende dak in de geveltop een roosvenster. De oorspronkelijke brede paneeldeur met ijzeren roosters, bevindt zich in het midden van de gevel.

De linker zijgevel (O) telt twee vensterassen met rechts een gepleisterde plat afgedekte rechthoekige serre-aanbouw. In de oostgevel van de serre een dubbele glasdeur, geflankeerd door twee smalle vensters, die in de zijgevels (N en Z) worden herhaald. Voor de oostgevel van de éénlaagse aanbouw tegen de achtergevel van de villa een houten serre onder lessenaardak met decoratieve sierlijst.

De achtergevel (Z) telt twee vensterassen, waarvan de rechter in een risaliet met puntgevel en in de geveltop een keperboogvenster als aan de voorgevel. In de bijkeuken links een half radvenster en een eenvoudige opgeklampte deur en in de aanbouw rechts een dubbele glasdeur.

Inwendig is de plattegrondindeling nagenoeg bewaard gebleven evenals oorspronkelijke interieuronderdelen zoals het trappenhuis, paneel- en schuifdeuren (deels in de originele houtimitatie), marmeren gangvloer en stucplafonds met rijk uitgevoerde ornamenten.

De erfscheiding voor het huis bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van de toegangshekken.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark De Boomberg.

tuinhuisje
serre oostgevel