Hilversum P 898
Boomberglaan 57, 1217 RP te Hilversum

Inleiding

VILLA met bijbehorende ERFSCHEIDING uit omstreeks 1890 in eclectische trant, gesitueerd in villapark De Boomberg, mogelijk ontworpen door de bouwkundige J. de Groot. In 1928 zijn de hal en het trappenhuis in de stijl van de Amsterdamse School verbouwd naar ontwerp van de architecten D.H. en C.M. Bakker. De villa ligt in een ruime tuin tussen de Bergweg en het Peerlkamplaantje, met de voorgevel naar het Rosarium.

N.B. De uitbreiding aan de achterzijde van het pand uit 1960 is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Villa van één bouwlaag en zolderverdieping op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met gebroken dakvoet, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De noklijn van het dak ligt evenwijdig aan de Boomberglaan. De witgepleisterde gevels zijn voorzien van schijnvoegen, profiellijsten en decoratieve vakken. Op de begane grond grotendeels T-vensters met schuiframen en dubbele glasdeuren met persiènnes onder in het pleisterwerk met blokken geaccentueerde hanekammen. Aan de symmetrische voorgevel (O) een hoog opgaand middenrisaliet met geprofileerde puntgevel tussen hoekpilasters, geflankeerd door twee vensters. In de grote erkerpartij voor de risaliet een dubbele glasdeur met zij- en bovenlichten en in de afgesnoten hoeken twee vensters. Het balkon op de erker heeft een gepleisterde borstwering met stalen buisreling. De balkondeur in de geveltop wordt geflankeerd door twee smalle rechthoekige spaarvelden. Het bovenlicht wordt bekroond door een rechte profiellijst met kuif.

De noordgevel telt drie vensterassen met in het midden de oorspronkelijk paneeldeur voorzien van sierlijke diefijzers. Aan weerszijden schuifvensters en op de verdieping drie rechtgesloten vensters met stolpramen. In de zuidgevel op de begane grond twee dubbele glasdeuren en daarboven twee vensters met stolpraam aan weerszijden van een glasdeur naar een balkon met decoratief smeedijzeren hek.

De achtergevel (O) bevat rechts op de begane grond twee schuifvensters met persiènnes en op de hoek een grote schoorsteen.

Inwendig is de in 1928 verbouwde hal met tochtdeur, paneeldeuren en het trappenhuis in Amsterdamse Schoolstijl gaaf bewaard gebleven. Uit de negentiende-eeuw dateren onder meer nog de kamer-en-suite met paneeldeuren en marmeren schouw.

De tuin wordt langs de Boomberglaan en de Bergweg afgesloten door een ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommen aan weerszijden van het draaibare toegangshek.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een villa in eclectische trant met bijzondere interieurelementen in Amsterdamse Schoolstijl. Het pand is van stedenbouwkundig belang als kenmerkend onderdeel van het villapark De Boomberg en vanwege de beeldbepalende situering aan het Rosarium.

interieur
exterieur