Hilversum P 379
's-Gravelandseweg 63, 1217 EJ te Hilversum

Inleiding

De VILLA 'Lindeheuvel' in neo-renaissancestijl is omstreeks 1893 gebouwd en vormt de eerste in een reeks van zes in hoofdvorm en detaillering gelijksoortige villa's langs de 's-Gravelandseweg (nrs. 63-73). Waarschijnlijk zijn deze villa's door de architect J.W. Meijer ontworpen in opdracht van A. van Delden. De villa 'Lindeheuvel' ligt op een wigvormig perceel tussen de de 's-Gravelandseweg en de Van der Lindenlaan met de voorgevel op het zuidoosten georiënteerd.

Omschrijving

Villa van twee bouwlagen en kapverdieping, opgetrokken in bruine baksteen op een nagenoeg vierkante plattegrond met aan de achtergevel een lage gepleisterde aanbouw. Het afgeknotte schilddak is gedekt met gesmoorde kruispannen en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een omgaande profiellijst. Boven een hoge in blokken met bossage gepleisterde plint zijn de gevels geleed met gepleisterde speklagen, hoekstenen, een cordonlijst en langs de dakrand een hoofdgestel. In de gevels overwegend schuifvensters en glasdeuren met blank glas-in-lood in de recht gesloten bovenlichten, op de begane grond onder segmentbogen met gepleisterde sierstenen en op de verdieping onder rechte uitkragende profiellijsten op kleine consoles.

In de voorgevel (ZO) links twee vensterassen en rechts een risaliet dat wordt bekroond door een rijk gedecoreerde halsgevel in neo-renaissancestijl met pilasters, hoofdgestel, klauwstukken met rolwerk en frontonbekroning. Op de begane grond een dubbele glasdeur in een groot samengesteld kozijn met boven- en zijlichten en op de verdieping twee vensters. In de geveltop één schuifvenster. Links van de risaliet op de begane grond een paneeldeur met kleine zijlichten onder een houten luifel. In het dakschild een kleine dakkapel met stolpraam en frontonbekroning.

De rechter zijgevel (NO) heeft rechts een risaliet met driezijdige erker op de begane grond. Boven de erker met hoofdgestel een balkon met balustrade waarop twee dubbele glasdeuren openen. In het linker geveldeel een vensteras.

In de linker zijgevel (ZW) zijn de vensters asymmetrisch geplaatst. In het midden van de gevel twee kleine vensters en daarboven een groot traplicht met kruiskozijn en glas-in-loodramen onder hanekam. Uiterst rechts twee smalle hoge vensters boven elkaar en links op de begane grond een venster met kruiskozijn en op de verdieping een T-venster.

De achtergevel (NW) heeft links een risaliet met gepleisterde hoekpilaster en op de verdieping een oorspronkelijk schuifvenster. De met schijnvoegen gepleisterde plat afgedekte aanbouw bevat een deur en enkele stolpramen van verschillend formaat.

Waardering

De villa 'Lindeheuvel' is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa in neo-renaissancestijl uit het einde van de negentiende eeuw. Het pand is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering en de ensemblewaarde als onderdeel van een reeks van zes gelijksoortige villa's langs de 's-Gravelandseweg.

aanbouw erker NO gevel
dakkapellen