Hilversum P 377
's-Gravelandseweg 65, 1217 EJ te Hilversum

Inleiding

VILLA in neo-renaissancestijl, omstreeks 1893 gebouwd en onderdeel van een reeks van zes in hoofdvorm en detaillering gelijkvormige villa's langs de 's-Gravelandseweg (nrs. 63-73). Waarschijnlijk zijn deze villa's door de architect J.W. Meijer ontworpen in opdracht van A. van Delden. In 1935 is de villa door de VPRO verbouwd tot studioruimte. De villa ligt iets verhoogd en teruggerooid langs de 's-Gravelandseweg met de voorgevel naar de weg gekeerd.

N.B. De aanbouw aan de achtergevel uit 1958/1979 is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Villa van twee bouwlagen en kapverdieping, opgetrokken in bruine baksteen op een nagenoeg vierkante plattegrond. Het afgeknotte samengestelde schilddak is gedekt met gesmoorde kruispannen. Boven een in blokken gepleisterde plint zijn de gemetselde gevels geleed met speklagen, een cordonlijst en langs de dakrand een hoofdgestel. De hoekpilasters van de gevels en risalieten zijn op de begane grond uitgevoerd in baksteen met gepleisterde speklagen. Op de verdieping zijn ze gepleisterd met casementen. Overwegend schuifvensters, deels met T-ramen, en glasdeuren met recht gesloten bovenlicht, op de begane grond onder uitkragende rechte profiellijsten en op de verdieping onder segmentbogen met witte sierstenen. In de boogvelden tegeltableaus met ruitvormig patroon.

De voorgevel (NO) heeft links een risaliet met twee vensterassen en een rijk gedecoreerde halsgevel in renaissancestijl met gemetselde pilasters en klauwstukken met voluutdecoratie onder een hoofdgestel met frontonbekroning. In de geveltop een venster met stolpraam en bovenlicht onder hanekam. Rechts van de risaliet een rechthoekige serre met dubbele glasdeuren en grote vensters met sierroedenverdeling en bovenlicht. Op de verdieping links een dubbele glasdeur naar het balkon boven de serre en rechts een venster met stolpraam.

Aan de linker zijgevel (ZO) links een risaliet met op de begane grond een T-venster. In het rechter geveldeel één vensteras.

Aan de achtergevel (ZW) links een risaliet met voor de begane grond de latere aanbouw en op de verdieping twee T-vensters. In het dakschild een plat afgedekte dakkapel met T-venster. Voor het rechter geveldeel de studioaanbouw met torenachtig volume en rechts daarvan op de verdieping een oorspronkelijk verdiepingsvenster.

Waardering

De villa is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa in neo-renaissancestijl uit het einde van de negentiende eeuw. Het pand is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering en de ensemblewaarde als onderdeel van een reeks van zes gelijksoortige villa's langs de 's-Gravelandseweg.

studioaanbouw achtergevel
Garage