Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522780
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82845/94
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
139782 - 471230

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De VILLA in neo-renaissancestijl is omstreeks 1893 gebouwd en vormt een onderdeel van een reeks van zes in hoofdvorm en detaillering gelijksoortige villa's langs de 's-Gravelandseweg (nrs. 63-73). Waarschijnlijk zijn deze villa's door de architect J.W. Meijer ontworpen in opdracht van A. van Delden. De villa ligt iets verhoogd en teruggerooid langs de 's-Gravelandseweg met de voorgevel naar de weg gekeerd. De rechter zijgevel grenst aan de Lindeheuvelstraat.

Omschrijving

Villa van twee bouwlagen en kapverdieping, opgetrokken in rode baksteen op een nagenoeg vierkante plattegrond met aan de achtergevel een grote serre en een kleine gepleisterde aanbouw. Het afgeknotte samengestelde schild-zadeldak is gedekt met gesmoorde kruispannen. Boven een in blokken gepleisterde plint zijn de gevels geleed met gepleisterde speklagen, sierstenen met diamantkop, een cordonlijst en langs de dakrand een hoofdgestel. Boven de vensters, deels met schuiframen en deels met stolpramen, en dubbele glasdeuren bevinden zich recht gesloten bovenlichten. Op de begane grond boven de gevelopeningen hanekammen en op de verdieping segmentboogvormige strekken met gepleisterde sierstenen en decoratieve tegeltableaus met geometrische patronen in de boogvelden.

De voorgevel (NO) heeft rechts een risaliet met tuitgevel en links een grote vijfzijdige gemetselde erker. Boven de erker een balkon met gemetselde borstwering waarop twee glasdeuren openen. Op de begane grond in het risaliet een dubbele glasdeur in samengesteld kozijn met boven- en zijlichten die opent naar een gemetseld terras met borstwering als boven de erker. Onder de twee verdiepingsvensters gepleisterde rechthoekige vakken met langwerpige diamantkoppen. Het hoofdgestel is onder het venster met bovenlicht in de geveltop gekornist op consoles.

De rechter zijgevel (NW) telt drie vensterassen waarvan de rechter twee in een risaliet met tuitgevel. Onder de verdiepingvensters in het risaliet twee gepleisterde panelen met diamantkop als in de voorgevel. In het midden van de linker zijgevel (ZO) de entree met geverniste deur (ca. 1925). Rechts daarvan een risaliet met beganegronds een gekoppeld venster en op de verdieping een schuifvenster en een blind venster.

Aan de achtergevel (NW) links een grote rechthoekige serre met schuifdeuren en grote vensters en daarboven in de gevel een blind venster. Rechts in de plat afgedekte met schijnvoegen gepleisterde aanbouw stolpvensters. Op de verdieping een klein venster met diefijzers en rechts een venster met stolpraam.

Waardering

De villa is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa in neo-renaissancestijl uit het einde van de negentiende eeuw. Het pand is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering en heeft ensemblewaarde als onderdeel van een reeks van zes gelijksoortige villa's langs de 's-Gravelandseweg.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
Ja's-Gravelandseweg671217 EJHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumP375

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissancestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19351935globaalvervaardiging
19221922exactverbouwing

serre en terras voorgevel

19251925exactverbouwing

serre achtergevel

19841984exactverbouwing

verbouwing zolder

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Hiddink, K. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur

serre en terras voorgevel